• Wanneer 07 september 2016 t/m 15 december 2016 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Kasteel de Haar Utrecht presenteert t/m 15 december 2016 de tentoonstelling ‘Interieur & Lifestyle op De Haar’. Voor het eerst in de geschiedenis toont De Haar de originele ontwerptekeningen van meesterarchitect Pierre Cuypers, afkomstig uit de collectie van Het Nieuwe Instituut. Gastconservator Barbara Laan, architectuurhistoricus en publicist over interieurhistorische onderwerpen in boeken en artikelen, stelde de tentoonstelling samen.

Voor het eerst zijn de originele ontwerptekeningen van Cuypers op locatie te zien

De Main Hall wordt in de oude inrichting teruggebracht naar de situatie van omstreeks 1900, de tijd van de opdrachtgevers: de puissant rijke barones Hélène de Rothschild en baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar; zij behoorden tot de internationale Beau Monde. Verwonder u over de clash van Cuypers met zijn Gotische stijl versus de style Rothschild in het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland tot en met 15 december 2016.

Wegens grote belangstelling is deze tentoonstelling verlengd t/m 15 december 2016.

Betrokken partners

07210_023_1ku_500px.jpgGastconservator Barbara Laan
Barbara Laan is architectuurhistoricus en was lange tijd verbonden aan Het Nieuwe Instituut in Rotterdam waar zij verantwoordelijk was voor de inrichting van Huis Sonneveld als museumwoning. De prachtige ontwerptekeningen in de archieven van Cuypers waren de inspiratiebron van haar zoektocht naar de uitgevoerde situatie in de interieurs van De Haar.

Petra Blaisse.jpgVisie Petra Blaisse
Petra Blaisse is ontwerper en oprichter van de multidisciplinaire ontwerpstudio Inside Outside, bekend van indrukwekkende interieur interventies zoals in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Barbara nodigde haar uit voor een vraaggesprek dat te zien is in een film bij de tentoonstelling. In het gesprek komt de visie van Petra op Kasteel de Haar tot leven. 

Bruikleen Het Nieuwe Instituut
Het Nieuwe Instituut beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse architectuur en stedenbouw, waaronder het omvangrijke archief van P.J.H. Cuypers. Het Nieuwe Instituut is tentoonstellingspartner en levert ruim 30 bruiklenen. In het instituut zijn de ontwerpen van de glas-in-loodramen, maar ook van vloeren, servies en zelfs van kostuums van de bedienden te vinden. 

Zaalteksten nalezen?
Lees voorafgaand of na afloop van uw bezoek de zaalteksten van 'Interieur & Lifestyle op De Haar'. Klik hier voor de online publicatie.

Meer informatie vindt u in het persbericht.

Bekijk de openingstijden en toegangsprijzen van de tentoonstelling. Deze tijdelijke tentoonstelling kunt u bezoeken met een kasteelentree ticket. 

Naamloos-1.jpg
Restauratie collectie in MAX Monumentaal

Alvast meer te weten komen over de bijzondere collectie op Kasteel de Haar? Dankzij Omroep Max en de BankGiro Loterij is Kasteel de Haar in 2013 in de gelegenheid gesteld om enkele restauratieprojecten uit te voeren aan een drietal historische meubelstukken, die vervaardigd zijn in Parijs rond 1900. De stof werd speciaal op ambachtelijke wijze gereconstrueerd in Engeland. Van het onderzoeks- en restauratietraject bij dit project is een Tv-uitzending gemaakt, Max Monumentaal, waarin Huub Stapel verslag doet van de restauraties. Bekijk de uitzending. 


Koop ONLINE Uw TICKET