Vandaag geopend van 11:00 - 17:00 uur / Open today 11:00h - 17:00h

BLOG | Gastconservator Groene Weelde

Gastconservator Mariëtte Kamphuis vertelt over haar Groene Weelde

Met Groene Weelde laat gastconservator Mariëtte Kamphuis de verwevenheid van kasteel en park zien. Samen met kunstenaar & florist Denise Collignon en landschapsarchitect Adriaan Geuze ontwikkelde ze GROENE WEELDE; een programma voor binnen & buiten. We spraken Mariette over haar werk als gastconservator en hoe het programma tot stand is gekomen.

 

“Als gastconservator word je vanwege je specifieke deskundigheid uitgenodigd een tijdelijke tentoonstelling te maken. Zo kijk je met een frisse blik naar het kasteel en haar collectie. Deze zomer staat het prachtige park van De Haar in de schijnwerpers en terecht!”

 

In Groene Weelde staat de relatie tussen het kasteel en park centraal. Toen de familie Van Zuylen er nog woonde was dit gemakkelijker te ervaren. In de Eetzaal werden groenten, fruit en wild uit de moestuin en het park geserveerd. Via de Bloemenkamer in de kelder werden de kamers versierd met bloemen en planten uit de kassen, wintertuin en snijbloementuin. Jaarlijks was de beplanting met perkplanten van de Romeinse Tuin en de Grand Cour anders om de familie en hun gasten steeds te verrassen. Omgekeerd gingen zij vanuit het kasteel op pad in tuinen en park. Zelf wat rozen knippen in de rozentuin, een partijtje tennis spelen of met rijtuig of automobiel een rondje park rijden.

 

“Met Groene Weelde laten we bezoekers deze verbondenheid tussen kasteel en park herbeleven. Zo geurt het kasteel deze zomer weer naar rozen en staat er een eetbaar park in de eetzaal. Daarmee willen we iedereen ook prikkelen het park verder te ontdekken. Het park is namelijk heel afwisselend en erg groot; ruim vijftig hectare ofwel honderd voetbalvelden. Je kunt hier gemakkelijk een hele dag doorbrengen of vakaer terugkomen en steeds iets nieuws zien”.

 

“De totstandkoming van zo’n programma heeft best wat voeten in de aarde”, aldus Mariette. Hoe kus je de relatie tussen het kasteel en park weer wakker? Mariette werd geïnspireerd door de prachtige kamers en collectie. Doorslaggevend was het moment dat ze op de plattegrond van het souterrain de term ‘bloemenkelder’ zag staan. Het begon allemaal met het weer in gebruik nemen van die kamer.

 

Omdat de bloemenkelder tegenwoordig gebruikt wordt als koffiekamer werd iedereen uitgedaagd buiten de gebruikelijke routine te denken en met oplossingen te komen. Door het enthousiasme van de staf en vrijwilligers is dat gelukt. Daarnaast konden we inspiratie op doen bij Paleis Het Loo, waar de bloementraditie van bloemen kweken en binnen verwerken nog steeds bestaat. Groene Weelde heeft meer verassingen in petto, zoals de speciale door landschapsarchitect Adriaan Geuze ontworpen beplanting van de Romeinse Tuin en de uitzonderlijke openstelling van het balkon aan de voorkant van het kasteel. Hier kunnen bezoekers genieten van een van de mooiste uitzichten over het park.

 

Mariette Kamphuis (1961) studeerde architectuur- en stedenbouwgeschiedenis in Groningen, waarna ze vijf jaar bij het Bureau Monumenten in Rotterdam werkte. Al werkend ontdekte ze haar interesse voor de groene, ontworpen omgeving, zoals parken, begraafplaatsen en historische buitenplaatsen. Sinds 1997 is ze freelance onderzoeker en publicist op het gebied van de landschapsarchitectuur. In 2014 verscheen haar boek; Met Leven Materiaal over de boomkwekers- en landschapsarchitectenfamilie Copijn. Hendrik Copijn heeft het park De Haar ontworpen, waardoor Mariette de perfecte gastconservator is voor Groene Weelde.

 

Kijk hier voor méér over Groene Weelde

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor de nieuwsbrief en vul hieronder uw e-mailadres in:

Adres en contact

Show Buttons
Hide Buttons