Vandaag geopend van 11:00 - 17:00 uur / Open today 11:00h - 17:00h

BLOG | Kunstenaar en Florist Denise Collignon

Denise Collignon vertelt over haar bijdrage aan het nieuwe programma Groene Weelde

Aan het woord is kunstenaar & florist Denise Collignon. Samen met gastconservator Mariëtte Kamphuis werkte ze de afgelopen maanden aan de voorbereidingen voor Groene Weelde op Kasteel de Haar. Met dit nieuwe binnen- en buitenprogramma viert De Haar de recente restauratie van zijn park en tuinen, waarbij de oorspronkelijke verwevenheid van kasteel en park weer in ere is hersteld. Denise vertelt over haar werk en rol in Groene Weelde.

 

“In mijn werk wil ik mensen kennis laten maken met een benadering van planten en bloemen die verder gaat dan de puur decoratieve functie die ze vaak innemen in onze maatschappij.”

 

Onder leiding van architect Pierre Cuypers en landschapsarchitect Hendrik Copijn werden Kasteel de Haar en de omliggende stijltuinen en het park als een twee-eenheid ontworpen. “Het is geweldig om mensen iets te kunnen vertellen over de bijzondere verbinding tussen die twee. Ik ben gevraagd om deze relatie te visualiseren. Een voorbeeld hiervan vind je in de Balzaal. De geschiedenis vertelt dat de familie Rothschild-van Zuylen de vorige eeuw fantastische en spannende gemaskerde feesten, bals masqués, organiseerde, waarbij ze beroemde gasten als Maria Callas, Coco Chanel en Brigitte Bardot ontvingen. Het verhaal gaat zelfs dat Etienne en Hélène elkaar ontmoet hebben op een bal masqué. Voor de persoonlijke aankleding en vermomming tijdens deze feesten werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van plantenmateriaal uit het park en de tuinen. Een bal is daarom een geweldige weergave van het rumoer en het leven dat zich in het kasteel afspeelde. Geen klassiek verhaal over prinsen en prinsessen, maar over echte mensen met waanzinnige feestjes”.

 

Voor Groene Weelde maakte Denise een ‘bal masqué’ waarbij de gedaanteverwisseling tussen mens, dier en plant een rol speelt. Dit is een thema dat in de beeldende kunsten en mythologie veel voorkomt. Ook in de keuken en slaapkamer van de barones deed ze kleine ingrepen die de binnen-buitenrelatie verbeelden. In verschillende kamers zijn bloemen en planten in het interieur toegevoegd. “Ik hoop dat het de bezoeker opvalt en naar buiten doet trekken, want het park is prachtig! Tijdens Groene Weelde is er zelfs een heus bloementeam, dat een aantal ruimtes van echte bloemen gaat voorzien.” Haar inspiratie haalt ze uit boeken, tentoonstellingen en het werk van andere kunstenaars. “Een project begint altijd bij onderzoek en het maken van een concept. Omdat het om plantaardig materiaal gaat, word ik bij het eindresultaat altijd verrast. Het wordt nooit helemaal zoals je het in je hoofd hebt.”

 

Sinds 2004 houdt Denise Collignon zich bezig met de relatie tussen mens en landschap. Eerst als fotografe en sinds haar opleiding floral design ook als florist met een kunstachtergrond en -interesse. Plantaardige materialen zijn vanouds een rijk expressiemiddel in de folklore, historische en actuele (bloemsier-)kunst en dienen in haar werk vaak als metafoor voor vergankelijkheid en verbeelding van een locatie. Samen met Mariëtte Kamphuis runt ze een Randstedelijke biologische kwekerij en bloemenwerkplaats (VELD & VAAS) waarmee ze tal van projecten verzorgen zoals bijzondere aankledingen van feesten en kunstopdrachten.

Kijk hier voor méér over Groene Weelde

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor de nieuwsbrief en vul hieronder uw e-mailadres in:

Adres en contact

Show Buttons
Hide Buttons