Een bijzondere band met de kapel

Vrijwilliger Ton van Nieuwpoort vertelt over zijn band met de kapel

Voor het eerst sinds de grote restauratie van De Haar aan het begin van deze eeuw, opent de kapel van Kasteel de Haar zijn deuren voor het publiek. Een bijzondere gebeurtenis, ook voor Ton van Nieuwpoort, die in maart 23 jaar vrijwilliger is op het kasteel. De bijzondere eeuwenoude kapel is nog t/m 23 april te bezichtigen.

 

“Kasteel de Haar vraagt: gastvrouwen/ gastheren die als vrijwilliger willen optreden in de koffie- en theeschenkerij in het souterrain van het kasteel.” Het is maart 1996, wanneer Ton van Nieuwpoort deze oproep ziet staan in een plaatselijk krantje. Hij besluit zich aan te melden en zijn tijd als vrijwilliger bij Kasteel de Haar begint. De mogelijkheid om anderen kennis te laten maken met dit unieke bouwwerk en zijn geschiedenis is wat Ton zo bijzonder vindt aan het vrijwilliger zijn.

 

Ton heeft een bijzondere geschiedenis met de kapel. Als buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente Vleuten – De Meern (later gemeente Utrecht) sluit hij namelijk huwelijken in de kapel. Wanneer hij merkt dat bruidsparen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de kapel besluit hij zich hier meer in te gaan verdiepen. Hij leest verschillende artikelen en duikt in de geschiedenis van de kapel. Hij ontdekt zelfs nog iets bijzonders: de Latijnse teksten op de ramen in het schip sluiten namelijk niet aan.

 

Het openstellen van de kapel vindt Ton een goede zaak. Het mooiste in de kapel vindt hij de prachtige glas in lood ramen die in het schip klassiek en kleurrijk zijn en in het transept en het koor juist modern en gestileerd.
‘De tentoonstelling is naar mijn mening prima opgezet en vertelt een duidelijk verhaal dat eventueel aangevuld kan worden door de gidsen.’

 

‘Ik hoop dat veel mensen gebruik gaan maken van deze unieke gelegenheid om de kapel te bezoeken.’

 

Als laatste heeft Ton nog een boodschap voor alle bezoekers van de kapel: ‘Geniet van al het moois dat te zien is en neem hiervoor ook de tijd.’

 

Ton van Nieuwpoort, oudste vrijwilliger van De Haar (zowel in leeftijd (84) als in ‘dienstjaren’)
Ton was personeelsfunctionaris bij de Universiteit van Utrecht. Vrijwilliger leek hem een leuke vrijetijdsbesteding en zijn gedachte bleek te kloppen. Ton heeft honderden rondleidingen gegeven in het Kasteel en heeft altijd met plezier zijn kennis met de bezoekers gedeeld. Op dit moment werkt Ton wat meer achter de schermen.

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor de nieuwsbrief en vul hieronder uw e-mailadres in:

Adres en contact

Show Buttons
Hide Buttons