Een onmisbaar team

Zaalgids Joop Terpstra geeft een kijkje in de wereld van de vrijwilligers op Kasteel de Haar.

Kasteel de Haar heeft een grootschalig en onmisbaar team van ruim 170 vrijwilligers. Vrijwilliger zijn op het kasteel betekent werken in vele functies. Om een kijkje te geven in de wereld van de vrijwilligers, vertelt Joop Terpstra (73) in zijn gastblog over zijn werk als vrijwilliger/zaalgids op Kasteel de Haar. Joop is sinds 2004 vrijwilliger op Kasteel de Haar en kan vele verhalen vertellen over het gebouw, de roemrijke geschiedenis en de bewoners door de jaren heen. Zijn passie voor de historie van Der Nederlanden sluit goed aan bij zijn werk op Kasteel de Haar.

‘Als ik aankom op De Haar en ik zie de prachtige tuin, dan waan ik mij altijd in een compleet andere wereld. Een dag als zaalgids begint voor mij om half 10 ‘s ochtends op het kasteel in de vrijwilligersruimte, dan wordt de briefing gegeven door de staf van die dag. Iedereen krijgt te horen wat zijn of haar taak is en waar de dag voor hem of haar begint. Als zaalgids sta je gedurende de dag in alle ruimtes een keer ingedeeld. Dit systeem zorgt ervoor dat de gidsen elk half uur iets nieuws kunnen vertellen, wat de dag gevarieerder maakt.

“Vrijwilligers zijn heel belangrijk, zonder hen kan Kasteel de Haar niet opengesteld worden voor publiek

Doordat de bezoekers zelfstandig kunnen rondlopen in het souterrain en op de beletage, kom je veel verschillende mensen tegen waar je elke keer een verhaal aan kunt vertellen en vragen van kunt beantwoorden. Soms stap ik zelf ook op mensen af om hen meer te vertellen over datgene waar zij op dat moment naar kijken. Ik heb in mijn leven veel mensenkennis opgedaan en weet dus wel welke mensen ik kan aan kan spreken en welke mensen dat liever niet hebben.

De vrije rondloop is niet altijd een mogelijkheid geweest op Kasteel de Haar. Voor het zelfstandig rondlopen was er alleen de mogelijkheid om een rondleiding te volgen. Het was voor heel veel gidsen en ook voor mij een hele omschakeling. Het is een hele andere manier van het kasteel laten zien. Bij de rondleiding ben je als gids de hele tijd aan het woord en krijg je minder vragen vanuit de groep.

Als de mensen zelfstandig rondlopen, zoals dat nu kan, heb je meer tijd om vragen van bezoekers te beantwoorden en krijg je ook hele andere vragen. Ik kan eigenlijk geen keuze maken tussen mijn functie bij de rondleiding en de zelfstandige rondloop, het is allebei even leuk. Bij de zelfstandige rondloop moet je langer op je benen staan, maar kun je wel elke keer een ander verhaal vertellen. Het leukste voor mij is om de bezoekers enthousiast te zien over wat wij zien in het kasteel.

Ik hoop dat er nog een keer een mogelijkheid komt voor de bezoekers om de tweede verdieping te kunnen bezoeken, dat er nog meer informatie te vertellen en te lezen is over de vijf baronessen en dat het levensgrote portret van barones Helene uit de spoelkeuken weer terug komt. Zij heeft per slot van rekening alles betaald! Anders had het kasteel er niet zo uitgezien zoals het er anno nu uitziet en hadden we rondleidingen gegeven in een ruïne.

Vrijwilligers zijn heel belangrijk, zonder hen kan Kasteel de Haar niet opengesteld worden voor publiek. De vrijwilligers op Kasteel de Haar zijn heel gemotiveerde mensen die het erg leuk vinden om hun kennis over te brengen. Ze hebben een passie voor het kasteel en het vertellen van verhalen.’

Ook vrijwilliger worden op De Haar? Bekijk de actuele vacatures.

Over Joop
Joop is naast vrijwilliger op Kasteel de Haar ook vrijwilliger in het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, hij verzorgt samen met een vriend fototentoonstellingen in Museum Warsenhoeck in Nieuwegein en is gepassioneerd over de historie van Der Nederlanden. Hij is 47 jaar getrouwd met Ans, ze hebben geen kinderen.

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor de nieuwsbrief en vul hieronder uw e-mailadres in:

Adres en contact

Show Buttons
Hide Buttons