Een sprookjesachtig decor

Actrice Marcella Heukels vertelt over dé kersttraditie van Kasteel de Haar

Dit jaar nodigen de baron en barones voor de zesde keer jong en oud uit voor een speciale kerstrondleiding op Kasteel de Haar. Deze rondleidingen worden gegeven door een enthousiast team van acteurs, onder leiding van Martijn Ek. Marcella Heukels (33) is sinds dag één al onderdeel van deze bijzondere kersttraditie en vertelt in haar gastblog hoe het is om ruim 400 keer op te treden in de kerstvakantie voor duizenden kinderen.

 

‘Zes jaar geleden begonnen wij met een aantal acteurs met het geven van kerstrondleidingen op Kasteel de Haar, toen heette het nog ‘Sprookjes van De Haar’. De eerste editie was onder regie van Mark van Haasteren. Mark ken ik nog uit de tijd dat wij beide acteur waren in Het Land van Ooit. In Het Land van Ooit speel je heel veel op basis van improvisatie en ook voor kinderen en daarom dacht hij aan mij. Ik was meteen erg enthousiast om mee te doen!

 

Tijdens het spelen zijn er zoveel mooie, leuke en grappige momenten. Wat het eigenlijk het meest bijzonder maakt, zijn de kinderen die helemaal opgaan in het verhaal met hun eindeloze fantasie. Soms is het dan als acteur best lastig om je verhaal rond te krijgen of om niet de slappe lach te krijgen, maar we redden ons altijd weer. Kasteel de Haar is een hele mooie locatie om te mogen spelen. Ik speel regelmatig in kastelen, maar De Haar blijft bijzonder, vooral omdat alles zo compleet is. En dat is dan je decor! De mensen die er werken zijn inmiddels zo vertrouwd, het voelt elk jaar weer als thuiskomen.

Een sprookjesachtig decor

Marcella als Disney-fee in de balzaal
De sfeer onderling is heel fijn, we hebben het zelf ook vaak over “onze kasteelfamilie”. Alles is bespreekbaar binnen ons team, maar heel vaak gaat het in de pauzes toch over wat we hebben meegemaakt tijdens de rondleidingen. Over wat de kinderen zeiden, waar we om moesten lachen en welke kinderen wij mee naar huis willen nemen omdat ze zo leuk waren (ik denk dat we ondertussen allemaal een hele klas aan leuke kinderen thuis zouden hebben).

 

“Kasteel de Haar blijft bijzonder, vooral omdat alles zo compleet is. En dat is dan je decor!”

Soms is het best lastig om zoveel rondleidingen (ruim 400!) te spelen in de kerstvakantie. De eerste dagen zijn makkelijk, maar het is echt heel vermoeiend spelen. Het is belangrijk dat je zonder het verhaal te verliezen toch blijft vernieuwen. Nieuwe grappen of soms een ander typetje spelen kunnen weer een impuls geven om door te gaan. Ook het team is hierin heel belangrijk. We helpen elkaar er echt doorheen! We maken hetzelfde mee, worden allemaal moe en emotioneel en pakken door als groep.

 

Wat ik zou organiseren als alles mogelijk zou zijn? Ideeën genoeg! Van concerten tot Griekse tragedies of een midzomernachtsdroom in de tuin in de zomer. Ik speel ook veel moordevents, zoiets zou ook te gek zijn op het kasteel. Als acteurs gaan wij dan op tussen onze gasten, wij in rol en de gasten als onderdeel van het verhaal. Binnen de acteurs komt er langzaam steeds meer spanning en dan gaat een van ons dood. Iedereen speelt door en de gasten zoeken uit wie de dader is (soms in meerdere dagen). We zijn hiervoor dit jaar nog naar Schotland geweest, dat was te gek, maar Kasteel de Haar zou ook een perfecte locatie zijn.

 

Marcella samen met Martijn Ek, scriptschrijver en teamleider van Kerst op De Haar

 

Dit jaar hebben wij de rondleiding hernoemd tot ‘Kerst op De Haar’. We zijn hierbij vooral losgekomen van de sprookjes. Dat maakt dat je creatiever kan zijn in je personages en echt een eigen verhaal kan creëren. Het idee van een soort vossenjacht namen we vaak al een beetje mee door bijvoorbeeld ringen of kaarten door te geven tijdens de rondleiding, maar nu hebben de kids echt een opdracht tijdens de rondleiding. Ik denk dat ze daardoor actiever mee gaan doen! Ik heb er ontzettend veel zin in!’

 

Over Marcella
Marcella (33) komt uit Beusichem en is al 6 jaar actief als actrice op De Haar tijdens de kerstrondleidingen. Marcella gaat graag met haar man op pad met de camper, houdt van zeilen en vooral van lekker eten. Naast haar werk bij Hofplein Theater in Rotterdam, treedt ze op met haar eigen opgerichte meidengroep BBBootleg en is ze zangeres bij de band Diep Triest. In mei verwacht ze haar eerste kindje.

Breng deze kerstvakantie ook een bezoek aan Kerst op De Haar. Bestel online je tickets.

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor de nieuwsbrief en vul hieronder uw e-mailadres in:

Adres en contact

Show Buttons
Hide Buttons