Over smaak valt niet te twisten

Petra Blaisse over haar indrukken en ervaringen bij Kasteel de Haar

Afgelopen maand kon je al lezen hoe gastconservator Barbara Laan in haar gastblog vertelde over haar betrokkenheid bij de tentoonstelling ‘Interieur & Lifestyle op De Haar’. Barbara nodigde voor het samenstellen van de tentoonstelling ook Petra Blaisse, ontwerper en oprichter van de ontwerpstudio Inside Outside, uit voor een vraaggesprek dat te zien is in een film bij de tentoonstelling. Hierin komt de visie van Petra op Kasteel de Haar tot leven.

Baron Etienne en barones Hélène stonden ruim een eeuw geleden voor een grote uitdaging: hoe richt je zo’n groot kasteel als De Haar in? Met behulp van meesterarchitect Cuypers en diverse beroemde interieurhuizen als Maison Janssen en Maple & Co is er uiteindelijk een uniek ensemble ontstaan van verzamelde kunst en bijzondere objecten. Petra Blaisse houdt zich ook bezig met soortgelijke uitdagingen van de baron en barones, zij het in een totaal andere tijdsgeest. In haar gastblog stelt ze zich voor en vertelt ze over haar indrukken en ervaringen bij Kasteel de Haar.

‘Mijn passie voor interieurdesign is ontstaan in mijn jeugd. Wij verhuisden veel en moesten telkens een nieuwe leefomgeving scheppen en aarden in steeds wisselende omgevingen, culturen en klimaten. Daarnaast werd in ons gezin veel aan cultuur gedaan, waardoor ook vanuit de theater-, film- en kunstwereld invloeden en prikkels bij ons ‘’naar binnen vloeiden’’.

‘…elk detail op ieder vlak en op elk object is ontworpen, uitgewerkt en uitgevoerd…onvoorstelbaar!’

Bij Inside Outside maken wij voor elk project een specifiek en plaatsgebonden werk, waardoor elk project zijn eigen kwaliteit heeft. Ik ben trots op de veelzijdigheid en de gestage ontwikkeling van ons werk en op de risico’s die wij telkens nemen om met veel onderzoek en probeersels tot een functioneel en toch vernieuwend resultaat te komen. De Seattle Central Library is bijvoorbeeld een project waar ik trots op ben, vanwege de duidelijk zichtbare geïntegreerde en enthousiaste samenwerking die ervan afstraalt, door de sterke verbinding tussen ruimtes onderling en tussen de tuinen en het interieur die we daar hebben weten te creëren.

De Seattle Central Library

Barbara Laan (gastconservator van de tentoonstelling ‘Interieur & Lifestyle op De Haar’) en ik zijn, op mijn initiatief, eerst rond gaan lopen op het terrein en vervolgens in het kasteel gaan kijken zodat we met elkaar en met de context kennis konden maken en konden overleggen waar de raakvlakken lagen tussen Inside Outside’s manier van werken en die van architect Cuypers en de andere partijen die hun invloed hebben gehad op het interieur van De Haar.

Over smaak valt niet te twisten

Ik was overweldigd, niet zozeer door schoonheid (over smaak valt niet te twisten!), maar door de intense volheid en de ontelbare lagen die zich bij elke verschuivende blik aandienen: elk detail op ieder vlak en op elk object is ontworpen, uitgewerkt en uitgevoerd… onvoorstelbaar! En daarbovenop nog alle verzamelde kunstwerken, tapijten, wandkleden, meubels en objecten die de eigenaren hebben ingebracht!

 

Ik zie heel veel verschillende invloeden terugkomen op De Haar, van geromantiseerde Middeleeuwen tot Barok, van Art Nouveau tot modieuze invloeden uit de tijd na de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Deze invloeden zie je terug in kleur- en materiaalgebruik, maar ook in de waarde die steeds meer aan daglicht en transparantie, aan ruimtelijkheid en gewichtloosheid en aan het binnenhalen van het omliggende landschap wordt gegeven. De gelaagdheid en complexiteit; maar vooral de mateloze inzet en inspanning die geleverd is om tot zo´n resultaat te komen – door talloze partijen en in nauwe samenwerking. Geweldig!’

 

Over Petra
Petra Blaisse is ontwerper en oprichter van de multidisciplinaire ontwerpstudio Inside Outside, bekend van indrukwekkende interieur interventies zoals in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Barbara nodigde haar uit voor een vraaggesprek dat te zien is in een film bij de tentoonstelling. In het gesprek komt de visie van Petra op Kasteel de Haar tot leven.

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor de nieuwsbrief en vul hieronder uw e-mailadres in:

Adres en contact

Show Buttons
Hide Buttons