Vandaag geopend van 11:00 - 17:00 uur / Open today 11:00h - 17:00h

Nog één maand Groene Weelde

Het programma Groene Weelde is nog te bewonderen t/m 31 oktober 2017!

De zomer is nu echt voorbij en het groen rondom het kasteel verandert langzaam in herfstkleuren. Daarmee breekt ook de laatste maand aan van het programma Groene Weelde! Een programma, waarin we teruggingen naar de ‘groene’ hoogtijdagen van Kasteel de Haar. Het park dat in zijn  oorspronkelijke staat is hersteld na de afronding van de renovatie in 2016 én waaraan nieuwe elementen zijn toegevoegd. De Romeinse Tuin die dankzij het tuinteam en een beplantingsplan van Adriaan Geuze een ode aan Pierre Cuypers laat zien en de tuinvazen (ontworpen door Cuypers) die voor het eerst weer beplant zijn.

romeinse tuin Album.jpg

KdH_14062017_5196.jpg

Voor een extra mooi uitzicht over de Romeinse Tuin én De Haar is de VIP rondleiding over de galerij en het balkon op de tweede verdieping perfect. Daar word je getrakteerd op prachtige vergezichten. Over een maand is deze verdieping weer gesloten.  In de historisch bloemenkelder worden kleurrijke bloemstukken gemaakt die door heel het kasteel te zien zijn en in de Main Hall word je verrast door levensgrote zuilen, waarop originele schetsen van vazen ontworpen door Cuypers te zien zijn. In de Balzaal staan prachtige kunstwerken die de gemaskerde feesten die daar vroeger werden gehouden symboliseren en in de Eetzaal staat er op de eettafel een kunstzinnig landschap van suikerwerk dat Groene Weelde verbeeldt.

KdH_14062017_5186.jpg

KdH_14062017_5128.jpg

De beelden zeggen meer dan duizend woorden, maar je moet het eigenlijk zelf gezien hebben. Geniet nog t/m 31 oktober 2017 van Groene Weelde!

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor de nieuwsbrief en vul hieronder uw e-mailadres in:

Adres en contact

Baron Etienne en barones Hélène omringden zich vanaf de beginjaren al met gefortuneerde vrienden. Adel, maar ook nieuwe rijken, bankiers, industriëlen, kunstenaars en schrijvers. Er kwamen ook gasten van Koninklijken Bloede naar het kasteel. Zij zijn terug te vinden in het gastenboek. Koningin Emma bracht in 1901 een bezoek aan De Haar.

Na de Tweede Wereldoorlog zet Egmont, de zoon van baron Etienne en barones Hélène, de septembertraditie voort. De kleinzoon – baron Thierry – zorgt vanaf de jaren ’60 voor een echte revival. Brigitte Bardot, Gina Lollobrigida, Joan Collins, Yves Saint Laurent, Roger Moore, Gregory Peck, ze komen allemaal naar De Haar.

Het kasteelcomplex telt zo’n 200 vertrekken, waaronder ruim 25 badgelegenheden. Er is heel wat nodig om het kasteel klaar te maken voor de komst van de familie en de gasten. Het hele kasteel staat op zijn kop. In de beginjaren, zo rond 1900, worden zelfs paarden, koetsen en automobielen vanuit Parijs naar Nederland getransporteerd.

In de loop van augustus komt er extra versterking. Kamermeisjes, bediening, chauffeurs, de butler, de keukenploeg etc. De koks komen meestal als eersten. Ze beginnen met de voorbereidingen, de keuken inrichten, bouillons trekken. Dan begint in het kasteel ook naar eten te ruiken en krijgt het kasteel ineens een huiselijke sfeer.

De baron neemt zijn rol als Grand Seigneur erg serieus; hij heeft er een dagtaak aan. In het begin van de twintigste eeuw staat er in iedere krant een soort societyrubriek: de ‘Chronique Mondaine’. In die rubrieken wordt beschreven hoe de aristocratie en Beau Monde zich vermaakt. De baron – of eigenlijk zijn secretaresse – houdt hele plakboeken bij van die rubrieken en neemt menu-ideeën en namen over: “Quelques noms pour invitations.”

Nu zijn het de vijf dochters en de kleindochters van baron Thierry die de traditie kunnen voortzetten. De familie is weliswaar geen eigenaar meer van het kasteel, maar heeft wel het recht behouden hier één maand per jaar te verblijven. Het eigendom van het kasteel en het park is in het jaar 2000 overgedragen aan Stichting Kasteel de Haar. Deze stichting heeft tot doel het kasteel te behouden en open te stellen voor het publiek.

Foto: Patricia Steur

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor de nieuwsbrief en vul hieronder uw e-mailadres in:

Adres en contact

Vandaag geopend van 11:00 - 17:00 uur / Open today 11:00h - 17:00h

Sporters klaar? Trainen maar!

[17 april 2017] 3e editie van unieke kasteelloop op 17 april 2017

Onlangs is de online inschrijving gestart van de derde editie van de kasteelloop ‘De Halve van De Haar’. De derde editie van één van de meest unieke hardloopevenementen van Nederland vindt plaats op maandag 17 april 2017, Tweede Paasdag, in Haarzuilens en omstreken. Wie zich nu inschrijft, profiteert van vroegboekkorting op het inschrijfgeld.

Afgelopen voorjaar klonk het startschot van de tweede editie ‘De Halve van De Haar’, waaraan zo’n 4.000 enthousiaste lopers meededen. Veruit de meeste lopers namen deel aan de halve marathon, waarvan het parcours langs de hoogtepunten van een uniek natuurgebied in hartje Nederland loopt. Ook bij de editie van 2017 worden er een halve marathon, een kwart marathon, een achtste marathon en diverse jeugdlopen georganiseerd.

Uniek hardloopevenement
De Halve van De Haar is een uniek sportief evenement met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt het prachtige Kasteel de Haar wat omringd wordt door een enorm park met schitterende stijltuinen. Zowel de start als de finish van het evenement vindt plaats in het kasteeldorp Haarzuilens. Het parcours voert verder door het pittoreske Haarzuilens, langs de Haarrijnse Plassen en door de oude dorpskern van Vleuten. Initiatiefnemer Sara Watson, kleindochter van baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar, zal bij deze editie ook deelnemen aan de halve marathon.

Dit zeggen deelnemers over de kasteelloop:
‘Wat een mooie en goed georganiseerde loop hebben jullie ervan gemaakt! Alles TOP geregeld, mijn complimenten! Niet voor niets een PR gelopen! Tot volgend jaar zou ik zeggen.’

‘Het was zeer goed geregeld, alles! En een heerlijke ontspannen sfeertje overal. Leuk die fanfare ook door het dorp. Smaakvol en sprankelend aangekleed de hele plaats en omgeving.’

´Hartelijk dank voor het organiseren van het gezellige Halve van De Haar hardloopevenement. Het prachtige parcours, de gezellige ambiance op de Brink en in het runners kwartier en de goede organisatie hebben dit evenement tot een bijna onovertrefbaar niveau getild.’

Korting op inschrijving
Wie zich nu inschrijft, profiteert van een vroegboekkorting op het inschrijfgeld. De reguliere online inschrijving loopt t/m 2 april 2017 via www.dehalvevandehaar.nl. Er kunnen maximaal 5.000 lopers meedoen aan het sportevenement, OP = OP.

‘De Halve van De Haar’ is een gezamenlijk initiatief van:
Kermis Oranjevereniging Haarzuilens, Athletic Events, Stichting Kasteel de Haar en Vereniging Natuurmonumenten.

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor de nieuwsbrief en vul hieronder uw e-mailadres in:

Adres en contact

Show Buttons
Hide Buttons