Zaalgids Egbert Bosman

leeft zijn jongensdroom!

Egbert Bosman is ruim 4 jaar werkzaam als vrijwilliger bij Kasteel de Haar. Hij is zaalgids en gids op de personeelsverdieping. Voorafgaand aan het interview kon Egbert het niet laten om mij direct wat meer te vertellen over de ruimte waarin wij ons bevonden. Verhalen vertellen doet Egbert dan ook al te graag!

Spreekbeurt over Kasteel de Haar

Gids worden bij Kasteel de Haar was voor Egbert echt een jongensdroom! “Toen ik kind was, wandelde ik met mijn ouders door de tuinen van Kasteel de Haar. Het heeft toen een enorme indruk op mij gemaakt. Toen ik op de lagere school mijn spreekbeurt moest houden, kon dit in mijn beleving over niets anders gaan dan over Kasteel de Haar! In het Raadhuis van Haarzuilens kocht ik een boekje waarvan ik de informatie, in combinatie met krantenartikelen, kon voorschotelen aan de leerlingen van de 6e klas. Ik scoorde daar een 10 mee! Dat was nooit eerder gebeurd!”

Kasteel de Haar lonkte weer aan

Egbert was werkzaam als accountmanager. Solliciteren bij Kasteel de Haar was toen nog een brug te ver, maar toen hij met pensioen ging kreeg hij de kans om wat vrijwilligerswerk te verrichten. Kasteel de Haar lonkte hem weer enorm aan. “Een vacature op de site resulteerde in een introductieavond. Nu hebben ze mij losgelaten en vind ik mijn weg wel in het kasteel. Ik doe dit werk heel graag, met een grote groep enthousiastelingen. Ik hoor weer ergens bij!”

Iedere donderdag is het geluksdag!

“Als het donderdag is, kan ik mijn geluk niet op. Dan weet ik: ik mag weer naar De Haar!” Egbert is ongeveer een half uur voor zijn dienst aanwezig. Bijkletsen met zijn collega’s vindt hij heerlijk. “Het contact met mensen vind ik geweldig. Ik draag hen op handen en zij mij. Iedereen heeft het hetzelfde romantische gevoel: wat een heerlijke omgeving, hier voel ik me thuis, hier wil ik zijn.” Egbert herkent zijn eigen enthousiasme in al zijn collega’s. Het sociale aspect spreekt volgens hem iedereen aan. “Zodra de dag begint, staat iedereen met, voor en naast elkaar.”

Op de harde schijf

Als gids is het de kunst om alle verhalen te onthouden. Egbert beschikt over een wel heel bijzondere gave: “Als er door de organisatie informatie over Kasteel de Haar gedeeld wordt, dan sla ik dat op de harde schijf in mijn hoofd op. De informatie kan ik zo naar boven toveren en dan verloopt alles automatisch!” Egbert zorgt er altijd voor dat bezoekers de zaal verlaten met nieuwe informatie. Hij zegt er dan bij: “u kunt het toch niet opslaan op uw harde schijf, want het is teveel. Ik zie u graag weer terug!”

Kameleon & Baron

“In het kasteel komen mensen met allerlei achtergronden. Ik kan me daar als kameleon heel makkelijk aan aanpassen. Ik zoek eigenlijk altijd de kwinkslag op, humor is voor mij heel belangrijk. Als er een dag niet gelachen wordt, wordt er niet geleefd.” Als gids is het voor Egbert inschatten welke aanvullende informatie hij kan verstrekken. Dit doet hij aan de hand van zijn mensenkennis. “Ik zeg dan soms: wat is het mooi hè? Soms krijg ik dan een nieuwsgierige blik terug: nou, dat vind ik ook, vertel me meer! Of je ziet iemand zichzelf afvragen: waar komt dat geluid vandaan?” Kinderen hunkeren er volgens Egbert naar om de baron en barones te zien. Egbert zelf wordt door zijn wandelstok met zilveren knop vaak aangezien als baron. Dat bevestigt hij natuurlijk graag!

“Die zijn weg, nu is het weer van ons!”

Kasteel de Haar biedt volgens Egbert het complete plaatje. “Het kasteel ziet er van buiten sprookjesachtig uit en de tuinen zijn perfect onderhouden. De grote verrassing voor de gast is dat het van binnen nog steeds bewoond lijkt. Het zou zomaar kunnen dat, zodra om 17:00 uur het alarm er weer op gaat, de familie uit alle hoeken en gaten springt en roept: ha, die zijn weg, nu is het weer van ons!” Egbert laat aan ieders verbeelding over hoe het er bewoond heeft uit gezien.

De Notre Dame van de regio Utrecht

“Als ik Kasteel de Haar in één zin zou moeten omschrijven, doe ik het te kort met alles wat ik zeg. Voor mij is Kasteel de Haar het mooiste plekje in de regio. Toen de Notre Dame in brand stond, maakte ik me zo’n zorgen. Stel dat hetzelfde hier gebeurt! De Haar is voor mij wat de Notre Dame voor veel Fransen is.”

Volgens Egbert ziet de toekomst van Kasteel de Haar er geweldig uit. “Sinds ik hier ben, wordt het alleen maar mooier en dat heeft niets met mijn verschijning te maken! Dit komt door de stappen die de restauratie maakt. Ik hoop dat we de komende jaren nog veel meer van het kasteel mogen laten zien!”