Kasteel de Haar opent eenmalig het privéverblijf van de familie Van Zuylen van Nijevelt

3 februari 2022

Chatelet

Vanaf 18 februari opent Kasteel de Haar exclusief de deuren van het Châtelet. Normaal gesproken blijft het Châtelet gesloten voor publiek. Het Châtelet is het privéverblijf van de familie Van Zuylen van Nijevelt. Vier maanden lang krijgt een beperkt aantal bezoekers de gelegenheid om binnen te kijken in de vele kamers en vertrekken van dit “kleine kasteel”. Al lopend ontdekken zij alle verhalen over het privéleven van de familie, die overigens anno 2022 nog steeds een paar keer per jaar in het “kleine kasteel” verblijven.

Kloppend hart van de haar

Het Châtelet, letterlijk “kasteeltje”, is eigenlijk helemaal niet zo klein. Dit “kleine kasteel” is groter dan veel andere kastelen in Nederland en ligt direct naast Kasteel de Haar, het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland.  

Het Châtelet is het kloppend hart van De Haar en is in 1893 als poortgebouw ontworpen door Joseph Cuypers, zoon van architect Pierre Cuypers. Het diende als dienstwoning voor de rentmeester, de machinist en ander personeel en als onderkomen voor technische installaties. Later rond 1910 kwamen er appartementen voor de zonen van baron Etienne en barones Hélene; Hélin en Egmont. 

Sinds de jaren vijftig gebruikt de familie het als geliefd ‘Hollands’ familiehuis. Het is intiemer en praktischer dan het grote kasteel. Het Châtelet staat symbool voor de verbondenheid van de familie met Kasteel de Haar, de omgeving en de mensen die er werken. Het Châtelet in Nederland is hun enig overgebleven familiehuis en een plek vol herinneringen en verhalen.

grootschalige restauratie

Van 2013 tot 2015 onderging het Châtelet een grondige restauratie waarbij een groot aantal (herstel)werkzaamheden zijn verricht. Het ging bij de restauratie niet alleen om reparatiewerk zoals de fundering, het vervangen van 60.000 leisteentjes op het dak, alle ramen en kozijnen met ruim 2.000 gesmede onderdeeltjes, zoals scharnieren, schuifjes, haakjes, luikogen, luikwervels en klinkstellen, het terugplaatsen met 14.000 taaie nagels en het inboeten van 5.000 handgemaakte kloostermoppen in de gevel. Het ging ook om het in volle glorie herstellen van de historische interieurs – muurschilderingen, tegels, lambriseringen – die in de loop van de tijd waren aangetast of overgeschilderd.

Dankzij de grootschalige restauratie is het Châtelet vanaf 18 februari weer in zijn volle glorie te bewonderen voor publiek.

bezoekersinformatie

Ontdek de bijzondere herinneringen en mooie verhalen over het Châtelet en de familie Van Zuylen van Nijevelt. Het Châtelet is als aanvulling op een kasteelbezoek te boeken van 18 februari tot en met 6 juni 2022 en is dagelijks geopend van 12:00 tot 16:00. Een combinatieticket voor kasteelbezoek en Châteletbezoek kost € 25,50 voor volwassenen en € 20,- voor kinderen. Enthousiaste zaalgidsen staan klaar om elke bezoeker een onvergetelijke herinnering te bezorgen.  

Kleine detectives kunnen speuren naar het verdwenen diamanten collier. Het diamanten collier is hét grote cadeau van de baron voor de verjaardag van de barones. Vinden zij op tijd het collier terug voor de verjaardag van de barones? De kinderactiviteit “Het verdwenen diamanten collier” is gratis verkrijgbaar bij de kassa tijdens een bezoek aan het Châtelet. 

Meer lezen 

Kasteel de Haar in Top 5 Mooiste kastelen van Nederland

Kasteel de Haar in Top 5 Mooiste kastelen van Nederland

Kasteel de Haar in de top 5 allermooiste kastelen van Nederland 17 maart 2022 Kasteel de Haar staat in de top 5 van de verkiezing “het allermooiste kasteel van Nederland”, dat heeft de ANWB onlangs bekend gemaakt. Daarmee is Kasteel de Haar één van de kanshebbers om...

Is Kasteel de Haar het mooiste kasteel van Nederland?

Is Kasteel de Haar het mooiste kasteel van Nederland?

Is Kasteel de Haar het mooiste kasteel van Nederland? 21 januari 2022 Kasteel de Haar is een van de kanshebbers om de titel ‘allermooiste kasteel van Nederland’ in de wacht te slepen. In samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor...