Septembertraditie:
Kasteel de Haar op zijn kop!

1 september t/m 30 september 2023

In september herleeft een oude traditie op het kasteel, de Septembertraditie. In de twintigste eeuw nodigden de baron en barones elke septembermaand vooraanstaande gasten uit voor een bijzonder verblijf op het kasteel. Een ‘grandioos verpozen’. Tijdens dit ‘septemberverblijf’ mocht het de gasten aan niets ontbreken. Ver voor hun komst werd het hele kasteel daarom van boven tot onder in orde gemaakt. Deze september herleeft deze traditie en staat het kasteel, opnieuw, op zijn kop!

Terug in de tijd

De hele maand september bent u als bezoeker getuige van de voorbereidingen voor de komst van de gasten. Precies zoals dat er zo’n 100 jaar geleden aan toe ging. Kasten van de muur, koper poetsen, voorkoken, de tafelschikking maken, het minutieus stoffen van de kroonluchters en het klaarmaken van de kamers: het gonst in het kasteel!

Ervaar het zelf

Laat u bedienen door de butler, bewonder het adembenemende suikerwerk, hoor de klank van de oorverdovende gong en laat u verrassen door de rinkelende telefoons. Zie hoe mooi de koperen pannen glimmen in de spoelkeuken en hoe de dinertafel wordt gedekt. Kinderen beleven de Septembertraditie spelenderwijs tijdens een van de speurtochten. Wie helpt Klunzige Karel met het terug vinden van het servies?

Gedurende de maand zijn er afwisselend diverse extra’s in het kasteel en het park, die u het verhaal van de Septembertraditie laten ervaren. Zoals de klassieke rijtuigen en oldtimers in het park, de unieke kerkdienst en de spannende Butlerrace voor de jongste bezoekers in het openingsweekend op 2 en 3 september.

Meer over het openingsweekend

Eerste lunch kasteel 1893
Personeel eetzaal

Helpt u mee? Komt u voorproeven? Speelt u een potje schaak in de Ridderzaal? Of bezoekt u de unieke kerkdienst in de kapel? Bekijk de agenda voor alle activiteiten!

De Septembertraditie: het verhaal
Op de plek van het huidige Kasteel de Haar, staat al 900 jaar een kasteel. In al die honderden jaren met tientallen bewoners is er één adellijke eigenaar die hier de grootste geschiedenis heeft geschreven: Etienne Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar.

Etienne & Hélène
Etienne trouwt met de rijke Hélène de Rotschild. Door dit huwelijk kan Etienne een lang gekoesterde droom verwezenlijken. Hij wil het vervallen kasteel laten herbouwen als een eerbetoon aan zijn middeleeuwse voorvaderen, als museum én als buitenverblijf voor het ontvangen van gasten. De baron besluit samen te werken met architect Pierre Cuypers, dan al bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.

Grootse ontvangsten
Rond 1900 komt op De Haar een traditie op gang die sindsdien bekend staat als ‘septembertraditie’. Jaarlijks nemen de baron en barones aan het einde van de zomer hun intrek in het kasteel en organiseren er grootse ontvangsten in de vorm van luisterrijke diners en mondaine feestavonden. Onder hun vele, vaak gefortuneerde, gasten bevinden zich leden van koninklijke families en Europese adel, bankiers, filmsterren en politici. De septembertraditie is een serieuze zaak. Het mag de gasten aan niets ontbreken.

 

Kasteel op zijn kop
Er is heel wat voor nodig om het kasteel klaar te maken voor de komst van familie en gasten. Kosten noch moeite worden gespaard. In de beginjaren worden zelfs paarden, rijtuigen en automobielen vanuit Parijs met trein of boot naar Nederland getransporteerd. In de loop van augustus stroomt het kasteel vol met extra personeel: kamermeisjes, butlers, chauffeurs, de keukenploeg uit Frankrijk. Iedereen stroopt de mouwen op om de gasten in de watten te kunnen leggen. Het hele kasteel staat op z’n kop!

Een rijke traditie, samen met u!
Vandaag de dag zet Kasteel de Haar de traditie voort. Samen met u, onze bezoekers, houden wij op een eigentijdse manier de traditie in ere en laten wij de droom van de baron voortleven. Elke september kunt u dagelijks onderdeel zijn van deze traditie, waarbij opnieuw het hele kasteel op zijn kop wordt gezet.

Beleef, proef, ruik en herleef het kasteel als nooit tevoren!

 

Bezoekersinformatie
Van 1 september t/m 30 september 2023 staat Kasteel de Haar in het teken van de septembertraditie. Deze extra beleving is inbegrepen bij het kasteelbezoek, hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Een kasteelticket kost voor volwassenen € 19,- en voor kinderen € 12,50. Op  vertoon van uw Museumkaart is bezoek aan Kasteel de Haar gratis.

Kasteel de Haar is in september elke dag geopend van 11.00 uur t/m 17.00 uur (de deuren sluiten om 16.30 uur). Elke dag zullen wisselende activiteiten plaatsvinden.

Lees alles over de septembertraditie in

De Septemberblogs

Blogserie

Septembertraditie

Blogserie

Soirées Septembre

Leukste Uitje 2024

Vindt u het kasteel ook het Leukste Uitje van Nederland?