Plattegrond park Kasteel de Haar

Parkrondleiding ‘Park vol verhalen’

Elke zondag in april, mei, juni, juli & augustus

Een prachtige wandeling maken en meer te weten komen over de intrigerende geschiedenis van Kasteel de Haar en haar voormalige adellijke bewoners, de familie Van Zuylen van Nijevelt ? Dit kan elke zondag tijdens de rondleiding: ‘Park vol verhalen’. Een enthousiaste gids neemt u mee door het kasteelpark en deelt alle verhalen die achter de highlights in het park schuilgaan.

Ontdek de schatten van het park

Niet alleen het kasteel geeft een uniek inkijkje in het leven van haar adellijke bewoners, ook het omringende park vertelt een deel van de rijke historie. Reden voor Kasteel de Haar om deze verhalen met u te delen.

Bij de herbouw van het kasteel moesten het park en de tuinen minstens zo imponerend worden als het kasteel. Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt nam hiervoor in 1895 de bekende tuinarchitect Hendrik Copijn in de arm. Copijn ontwierp een romantisch Engels landschapspark met Franse stijltuinen, een hertenkamp, doolhof, kronkelende paden en lommerrijke bruggetjes.

Duik in de geschiedenis

De parkrondleiding ‘Park vol verhalen’ neemt u mee door deze groene weelde en de intrigerende geschiedenis van Kasteel de Haar. U ontdekt hoe het fortuin van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en zijn echtgenote Hélène de Rothschild de droom van de herbouw mogelijk maakten, waarom en hoe het dorp Haarzuilens verplaatst is en hoe er in korte tijd een volgroeid bos ontstond.

U komt langs bijzondere plekken zoals de Rozentuin, met maar liefst 80 verschillende soorten rozen, de Romeinse tuin, de Kruisvijver en het Doolhof. Maar ook langs meer verscholen plekken als het ‘Kattepad’ en het ‘Kabouterdorp’. Daarnaast komt de route langs verschillende monumenten die verwijzen naar het tragische verhaal van Hélin van Zuylen van Nijevelt, de zoon van baron Etienne en zijn vrouw. Allemaal puzzelstukjes die het verhaal van Kasteel de Haar tot leven brengen. 

Bezoekersinformatie
De rondleiding is Nederlandstalig, duurt 1 tot 1,5 uur en is voor iedereen die geïnteresseerd is in een bijzonder stukje geschiedenis in het hart van Utrecht, ook voor gezinnen met kinderen. Elke zondagmiddag te boeken om 12.00 en 14.00 uur (max. 15 personen). Trek uw wandelschoenen aan, want de rondleiding gaat niet alleen over verharde paden. De route is minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Met een ticket voor de parkrondleiding heeft u toegang tot het gehele park, dat u voor of na de rondleiding op eigen gelegenheid verder kunt ontdekken. Kosten toegang park inclusief de rondleiding: € 12,50 voor volwassenen. Voor kinderen, houders van parkseizoenkaarten, Museumkaarten en Vriendenloterij VIP-kaarten gelden afwijkende tarieven.