• Wanneer 01 juni 2017 t/m 31 oktober 2017 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

VERLENGD! Nog een seizoen Groene Weelde op De Haar

Vanaf 1 juni 2017 viert Kasteel de Haar de afronding van de recente parkrestauratie. Gedurende de hele zomer kunt u op De Haar de groene rijkdom van weleer herbeleven! Groene Weelde omvat een gevarieerd binnen- en buitenprogramma voor zowel volwassenen als kinderen, waarbij de oorspronkelijke intieme relatie tussen kasteel en park weer wakker wordt gekust. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met gastconservator Mariëtte Kamphuis, landschapsarchitect Adriaan Geuze en kunstenaar, florist Denise Collignon.

Gesamtkunstwerk
Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt liet in 1891 de kasteelruïne én het omringende landschap herontwerpen. Onder leiding van architect Pierre Cuypers en landschapsarchitect Hendrik Copijn werd een fraai ‘Gesamtkunstwerk’ gecreëerd. Het kasteel werd in middeleeuwse trant herbouwd en omringd door geometrische stijltuinen en een uitgestrekt, eclectisch landschapspark. Het park vormde een betoverend geheel samen met het imposante kasteel en zijn rijk gedecoreerde interieur.

Groene Weelde in het park
Groene Weelde neemt u mee terug naar de hoogtijdagen van Kasteel de Haar. Het park met zijn grote variatie aan bomen, heesters, het hertenkamp, de waterpartijen, eilanden en bruggen nodigden uit tot ontspannende uitjes. Moestuin, boomgaard, rozentuin en vijvers voorzagen in culinaire en decoratieve overvloed. Tussen 2006 en 2016 is het park opnieuw grondig gerestaureerd. Landschapsarchitect Michael van Gessel herstelde de belijning van het oorspronkelijke parkontwerp. Bovendien voegde hij passende elementen toe, zoals een nieuwe waterpartij in het hertenkamp. De door Van Gessel gerestaureerde rozentuin staat deze zomer opnieuw in bloei met meer dan 75 verschillende soorten rozen; een geur- en kleursensatie!

Voor Groene Weelde maakte landschapsarchitect Adriaan Geuze een nieuw beplantingsplan voor de Romeinse tuin die hij mede baseerde op een schets van een lelie van architect Cuypers. Ook zijn de monumentale tuinvazen voor het eerst weer beplant en de borders gevuld met snijdahlia’s. Daarnaast ontwierp Geuze een nieuwe parkplattegrond die uitnodigt het park in al zijn rijkdom en uitgestrektheid te verkennen.

Buiten komt binnen op De Haar
Kasteel de Haar ligt centraal in een web van zichtlijnen. In het kasteel biedt Groene Weelde voor het eerst de unieke kans om het balkon en de galerij op de 2e verdieping te bezoeken. Tijdens een VIP rondleiding wordt u hier getrakteerd op een van de fraaiste vergezichten vanuit het kasteel. Ook komt de historische bloemenkelder weer tot leven en verschijnt in de Main Hall in samenwerking met Paleis het Loo een ode aan de verdwenen wintertuin. Voor de kinderen is er onder meer een nieuwe speurtocht, waarmee ze op ontdekkingstocht kunnen. En er is meer! Laat u verrassen door de Groene Weelde van Kasteel de Haar!

Bezoekersinformatie
Groene Weelde is dagelijks te bezoeken tot en met 31 oktober tussen 11.00 en 17.00 uur. In het kasteel zijn gidsen aanwezig die persoonlijk kunnen vertellen over de geschiedenis van het park en de tuinen van De Haar. De rondleiding ‘Groene Weelde VIP’ neemt u mee naar het balkon op de 2e verdieping en wordt begeleid door een gids.  

Tickets en prijzen
Kasteelentree Groene Weelde (incl. toegang park)
Volwassenen € 16,00
Kinderen 4 tot 12 jaar € 10,00 (tot 4 jaar gratis)
Museumkaarthouders gratis

Kasteelentree Groene Weelde + rondleiding Groene Weelde VIP (incl. toegang park)
Volwassenen € 18,50
Kinderen 4 tot 12 jaar € 12,50 (tot 4 jaar gratis)
Museumkaarthouders € 2,50

Koop hier je online tickets.