• Wanneer 01 februari 2017 t/m 23 april 2017 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Voor het eerst sinds de grote restauratie van De Haar aan het begin van deze eeuw, opent de kapel van Kasteel de Haar zijn deuren voor het publiek. Waarom bevindt er zich een duivelspoortje in de kapel? Welke invloed heeft meesterarchitect Cuypers uitgeoefend tijdens de meest recente restauratie van het imposante bouwwerk? En wat gebeurde er omstreeks 1900 tijdens de 'knekelmis'?

Als een laatste tastbare herinnering aan het oude dorpje Haarzuilens vindt men naast het kasteel de kapel. De eeuwenoude, sfeervolle kapel wordt gekenmerkt door sereniteit en elegante eenvoud.  De glas-in-loodramen, de middeleeuwse heiligenbeelden en de kleurige beschilderingen zorgen voor een heel bijzondere sfeer. Van het bestaan van deze kapel wordt voor het eerst rond 1420 melding gemaakt.

Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt besluit rond 1890 niet alleen zijn voorvaderlijk kasteel te laten herbouwen, maar tegelijkertijd ook de kapel als slotkapel te laten restaureren. Meesterarchitect Pierre Cuypers laat eerst de resten van kapel en toren consolideren totdat in 1894 het daadwerkelijke herstel wordt gestart. Het koor en het schip worden vrijwel vanaf de grond opgebouwd, terwijl in het transept nog oud muurwerk verwerkt wordt. Het geheel wordt in neogotische stijl uitgevoerd. De restauratie van de kapel wordt in 1899 afgerond.
 
Tegenwoordig wordt de kapel alleen gebruikt als besloten trouwlocatie of voor speciale evenementen. Van 1 februari tot 23 april krijgt het publiek de unieke kans om dit monument te bezoeken en de bijzondere verhalen te ontdekken.

Bezoekersinformatie
De kapel is dagelijks geopend (let op uitzonderingen). Van maandag t/m vrijdag is de kapel alleen te bezoeken met een rondleiding (12:30 – 15:30 uur let op: 15:00 uur start de laatste rondleiding), deze starten op het hele en halve uur. Op zaterdag en zondag is de kapel zelfstandig te bezoeken (12:00 – 16:00 uur) en vertellen onze zaalgidsen meer over de roemrijke geschiedenis van het bouwwerk. Bekijk de online agenda voor beschikbare tijden en koop uw tickets online om verzekerd te zijn van een bijzonder kijkje in dit monument.

Toegangsprijzen (inclusief kasteel-en parkentree)

TARIEF
Volwassenen € 18,50
Kinderen 4 - 12 jaar € 12,50
Kinderen < 4 jaar gratis
Museumkaart (toeslag) € 2,50

De kapel is alleen te bezoeken in combinatie met het kasteel en het park.

Uitzonderingen

Datum
5 februari Open TopTrouwlocatie Route (kapel gesloten)
25 februari Huwelijk, kapel open vanaf 13:30 uur
16 maart Laatste rondleiding 14:30 uur
21 maart Kapel gesloten