Portret Speler: Sander Volders

“Ik fantaseerde over hoe het zou zijn om in een kasteel te wonen met allemaal prinsen, prinsessen, hofdames en ridders.”

‘Sprookjes van De Haar’ behoort al jarenlang tot één van de favoriete uitjes voor families in de kerstvakantie. Naast een speurtocht en het bezoek aan het kasteel is de sprookjesshow zonder twijfel het klapstuk van een geslaagde vakantiedag.
Hoe heerlijk moet het voor de acteurs en actrices zijn om iedere dag ‘in een sprookje op een kasteel’ te spelen? “Als kind bezocht ik geen kastelen of paleizen, maar fantaseerde ik er natuurlijk wel over hoe het zou zijn om in een kasteel te wonen met allemaal prinsen, prinsessen, hofdames en ridders. Daar dacht ik nog vaak aan terug toen ik op latere leeftijd Kasteel de Haar bezocht, maar ook paleizen als Het Loo in Apeldoorn, Het paleis van Lodewijk XIV in Versailles, Charlottenburg in Berlijn en Sanssouci in Potsdam.” vertelt de in Amsterdam woonachtige zanger en acteur Sander Volders. Samen met acteurs Ayal Oost, Sara van der Wal en Roos van Breukelen speelt hij in de kerstvakantie één van de hoofdrollen tijdens ‘Sprookjes van De Haar’.

“Kinderen beleven alles alsof het echt gebeurt…”

Al van jongs af aan wist hij dat hij later iets met muziek en theater wilde doen. Hij ging zijn droom achterna en volgde de vakopleiding ‘muziektheater’ aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Zijn eerste grote rol was Prins van Raponsel in de muziektheatervoorstelling ‘Into the woods’, een musical met liedteksten en muziek van Stephen Sondheim en een script van James Lapine. In deze bekroonde musical lopen verhaallijnen en personages van verschillende bekende sprookjes van de Gebroeders Grimm, waaronder Roodkapje, Rapunzel, Sjaak en de bonenstaak en Assepoester door elkaar. In de komende kerstvakantie staan voor Sander opnieuw sprookjes centraal. Ditmaal het eveneens door de Gebroeders Grimm geschreven sprookje van Hans & Grietje. “Als kind bewaar ik mooie herinneringen aan het sprookje van de ‘De Indische waterlelies’. Het is zo prachtig uitgebeeld in de Efteling, maar het is ook een mysterieus sprookje over sterren die ’s nachts, als het volle maan is, op een groot meer samen met de maangodin dansen. Omdat ze niet gehoorzaam waren en doordansten, terwijl ze alweer terug naar de hemel moesten, veranderde de heks ze in waterlelies. Wat daarbij erg tot de verbeelding spreekt is dat dit sprookje is geschreven door een echte koningin, koningin Fabiola van België. Je kunt dus stellen dat ik wel wat heb met spannende en mysterieuze sprookjes. Om te spelen voor kinderen maakt het extra spannend. Kinderen zijn altijd heel eerlijk. Ze beleven alles alsof het echt gebeurt en leven daardoor heel erg mee. Als ze het verhaal niet meer interessant vinden, hebben ze er al gauw geen aandacht meer voor. Dat maakt het uitdagend.”

“Door een hoedje of een jasje ben je in een klap een nieuw personage.”

De schrijver van ‘Sprookjes van De Haar’ wil met de show vooral een beroep doen op de fantasie van de kinderen zelf. Dus geen enorme decors, kostuums of groots licht. De acteurs spelen verschillende rollen en ook het verhaal is bewerkt. “In de voorstelling ‘Allo Allo’ speelde ik ook meerdere karakters. Door gewoon een hoedje of een jasje te verwisselen was je voor de toeschouwer in één klap een nieuw personage. Dat is ontzettend leuk om te doen. Daar ga ik me voor ‘Sprookjes van De Haar’ dan ook niet heel erg op voorbereiden. Ik ga open de repetities in en laat me verrassen door wat er gebeurt om een verhaal te vertellen met minimale middelen.” Sprookjes hebben van oudsher ook vaak een boodschap. Ook in het verhaal van Hans & Grietje zit volgens Sander een boodschap verborgen. “Het avontuur van Hans & Grietje maakt duidelijk dat je niet zomaar iedereen moet vertrouwen, ook al lijken ze nog zo aardig.”

Avontuur, humor en bekende meezing-liedjes

Wat is dat ‘Hans & Grietje’ vooral een komische voorstelling wordt met avontuur, humor en bekende meezingliedjes. Sprookjes van De Haar’ speelt van 25 december (1e Kerstdag) tot en met zondag 6 januari. De kaartverkoop is inmiddels gestart via: www.kasteeldehaar.nl. Er zijn ook een beperkt aantal tickets verkrijgbaar voor de speciale avondopenstellingen op 27, 28, 29 en 30 december. Voor wie niet tot de kerstvakantie kan wachten, volgt komende weken online via Facebook en Instagram alle ontwikkelingen van niet alleen de acteurs, maar natuurlijk ook ‘Hans & Grietje’.