Word vrijwilliger bij Kasteel de Haar

Een onmisbare bijdrage voor het Kasteel de Haar

Bij Stichting Kasteel de Haar zijn al sinds 1995 vrijwilligers actief. Ruim 25 jaar later zijn er ruim 230 vrijwilligers actief betrokken bij De Haar. Kasteel de Haar is grotendeels aangewezen op de inzet, enthousiasme en bijdrage van jullie als vrijwilligers. De bezoekers van Kasteel de Haar worden dag in dag uit verbaasd door de persoonlijke, vriendelijke en enthousiaste vrijwilligers van ons Kasteel en dat maakt Kasteel de Haar zo uniek.

Wat doen onze vrijwilligers?

Als vrijwilliger bij Kasteel de Haar bent u actief als (zaal) gids, rondleider, kassavrijwilliger, gastvrouw/gastheer of levert u een bijdrage aan collectiebeheer. U bent een dag(deel) per week bezig om samen met uw enthousiaste collega’s alles te doen om de bezoeker een unieke ervaring te bieden. Of het nu gaat om het geven van een rondleiding door stukken van het Kasteel waar normaal niemand komt, of het verhaal van Kasteel de Haar vertellen aan onze (ook buitenlandse) bezoekers. U bent een onmisbare spil in de organisatie. Gastvrijheid is bij ons een belangrijk onderdeel van onze totaalbeleving. Als vrijwilliger bent u hét aanspreekpunt voor onze bezoekers. Natuurlijk helpen we hier bij. 

Van introductie tot zelfstandig aan het werk
Nadat u zich heeft aangemeld als vrijwilliger, ontvangt u een uitnodiging voor de eerst volgende introductieavond. Tijdens de eerste kennismaking kunt u al uw vragen stellen en krijgt u meer informatie over de stichting, de werkwijze, de roostering en verdere details. 

 

 

Veel zaalgidsen starten twee weken later een opleiding van 10 weken, waarin u samen met een coach de teksten eigen gaat maken, de praktische zaken bespreekt en u zichzelf uiteindelijk klaarstoomt om als zaalgids onze bezoekers te kunnen ontvangen. De teksten ontvangt u na de introductieavond.

‘VRIJWILLIGER ZIJN OP DE KASTEEL DE HAAR GEEFT JE DE MOGELIJKHEID GASTEN MEE TE NEMEN IN DE GROOTSE HISTORIE EN PRACHTIGE VERHALEN VAN HET KASTEEL EN HAAR BEWONERS.’

Michel Brouwer 

De eerste vijf weken zal de coach u wegwijs maken in het kasteel. Vervolgens draaien de rollen om en gaat u, samen met de andere aspirant-zaalgidsen, elkaar het verhaal vertellen om zo nog meer gevoel te krijgen bij de vele verhalen van Kasteel de Haar. Heeft u het gevoel dat u zelfstandig aan de slag kan als zaalgids? Dan zal u met uw coach een proefronde doen door het kasteel, waarbij u als het ware uw coach rondleidt door het kasteel met uw verhaal. Daarna heeft u de opleiding afgerond en zal u uw eerste zaaldienst draaien. Het vaststellen van het rooster en uw beschikbaarheid gaan altijd in overleg.

 

Praktische zaken
– U bent een vaste dag/vast dagdeel beschikbaar
– U werkt in diensten van 3 – 3,5 uur, waarbij u meerdere malen wisselt van zaal
– Bent u vaker beschikbaar? Dan kunt u dit aangeven en uzelf oproepbaar maken
– Verdere details worden besproken op de introductieavond

Wilt u aan de slag als kassavrijwilliger of gastvrouw/gastheer? Dan draait u eerst een aantal dagdelen mee om uzelf bekwaam te maken met ons kassasysteem en de verdere gang van zaken.

Wat krijgt u ervoor terug?

Kasteel de Haar is een actieve stichting voor vrijwilligers en biedt door het jaar heen veel extra activiteiten aan. Hierbij kunt u denken aan het deelnemen aan werkgroepen, lezingen, uitjes en het jaarlijkse vrijwilligersfeest. Daarnaast worden uw reiskosten vergoed volgens het standaardtarief (19ct p/km)

 

Enthousiast?
Meld u aan als vrijwilliger of neem contact op voor verdere vragen via Arjan Uithol, hoofd Publiekszaken, via a.uithol@kasteeldehaar.nl of 030-6778516.

Bekijk ook eens de vacatures.