Verhalen van Vrijwilligers

Paula van den Brink begint net als zaalgids.
Hoe is dat gegaan en hoe ervaart zij de organisatie?

Hoe ben je erop gekomen vrijwilligerswerk te gaan doen bij Kasteel de Haar?

Ik woon in de buurt van het kasteel en bracht al regelmatig een bezoek aan het prachtige kasteel en park. Mijn eerste bezoek was toen ik ongeveer 10 jaar oud was. Op een gegeven moment was ik in de gelegenheid om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik herinnerde mij, dat iemand mij enthousiast had verteld over het werken op het kasteel en de goede werksfeer. Toen ben ik mij op de website gaan oriënteren. Tijdens een erg leuk telefoongesprek werd ik steeds enthousiaster over de mogelijkheid om als zaalgids aan de slag te gaan. Geweldig om de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners te kunnen delen met bezoekers in een wel héél unieke omgeving!

Wanneer ben jij gestart als vrijwilliger op Kasteel de Haar?

Na het telefoongesprek kreeg ik een uitnodiging voor de introductiebijeenkomst. Ik vond het een bijzonder leuke en informatieve avond en kon op een informele manier kennismaken met vaste krachten, huidige vrijwilligers en de nieuwe groep vrijwilligers. Ik ben die avond nóg enthousiaster geworden, dan ik al was. Voor mij de definitieve bevestiging om als vrijwilliger bij Kasteel de Haar mijn bijdrage te willen leveren. Vrij snel daarna ben ik, op 30 januari 2020, gestart met de opleiding tot zaalgids. Ik vind het héél bijzonder om in dit prachtige kasteel te mogen werken.

Wat was het eerste dat je opviel toen je vrijwilliger werd?

Wat mij als eerste opviel was de ontzettend goede onderlinge sfeer, het enthousiasme en de grote betrokkenheid van de collega’s voor zowel het kasteel als elkaar. Ik voelde mij direct heel erg welkom. Daarom voelde ik me ook meteen thuis op het kasteel.

Vanaf het begin ervaar ik een bijzonder betrokken en prettige communicatie van de vaste medewerkers van Stichting Kasteel de Haar met ons, vrijwilligers. Ik kijk elke week uit naar de nieuwsbrief waarin wij over diverse zaken in en rond het kasteel worden geïnformeerd.

Hoe verliep je opleiding, zo in de Coronaperiode?

Mijn opleiding ging prima van start. Tijdens de rondleidingen vertelden instructiegidsen boeiend over de geschiedenis van het kasteel. Ik vind dit een bijzonder toegankelijke manier om mij de basistekst eigen te maken.

Helaas werd mijn opleiding meerdere malen door een lockdown onderbroken. Dat was een enórme teleurstelling, zowel het gemis van het kasteel als mijn collega’s.

Ik bleef contact met collega’s houden via onze whatsapp-groep en zo nu en dan een gezellig telefoongesprek. In de nieuwsbrief werden wij goed op de hoogte gehouden over gevolgen en aanpassingen van Coronamaatregelen voor het kasteel. Er werden videofilmpjes van het kasteel in meegestuurd, zodat ik toch even ‘binnen kon kijken’ in het kasteel.

Wat maakt het vrijwilligerswerk hier zo leuk?

Dat is voor mij een combinatie van meerdere dingen.

Ten eerste mijn interesse in de geschiedenis van het kasteel. De mogelijkheid om deze informatie op een persoonlijke, interactieve manier met de bezoekers te mogen delen vind ik bijzonder. De bezoekers ervaren op die manier hoe de familie Van Zuylen het kasteel in de septembermaand bewoonde.

Ook de goede, gezellige onderlinge sfeer met collega’s, met wie ik mijn passie voor het kasteel kan delen, draagt bij aan mijn enthousiasme. Als ik bij het kasteel aankom, voelt het zo vertrouwd en denk ik telkens weer, ‘Wat bijzonder dat ik hier mag werken!’.

Wat is tot nu toe de leukste gebeurtenis die jij hebt meegemaakt op De Haar?

Dat was de speciale rondleiding als afsluiting van de introductierondes, écht een cadeautje! Héél bijzonder om een kijkje te mogen nemen in de kamers, die niet voor bezoekers toegankelijk zijn.

Wat ik ook echt enórm leuk heb gevonden is, dat er voor de kerst bij mij werd aangebeld en tot mijn grote verrassing, persoonlijk, een leuk kerstpakket werd bezorgd.

En, blijf je nog een tijdje?

Ik hoop binnenkort mijn opleiding met goed gevolg af te kunnen ronden, waarna ik ongetwijfeld nog vele leuke gebeurtenissen op het kasteel zal meemaken.

Als het aan mij ligt, hoop ik nog járen als zaalgids te kunnen blijven werken, bij het mooiste kasteel van Nederland! Samen met het enthousiaste team vrijwilligers, binnen de fijne en goed georganiseerde Stichting. Chapeau voor de medewerkers van Stichting Kasteel de Haar!

MEER INFORMATIE?