Bij Kasteel de Haar is altijd wat te doen. Of u nu komt voor de vele mooie verhalen van het kasteel, de kunstcollectie of de familie Van Zuylen van Nijevelt. De heerlijke natuur, de prachtige landschapstuinen en het grootste kasteel van Nederland, maken een dagje bij Kasteel de Haar een onvergetelijke ervaring.

Maar er is nog meer te doen in en rond het dorp. Combineer uw bezoek aan het kasteel met alles wat Haarzuilens te bieden heeft. Graag delen we dan ook onze favoriete activiteiten met u.

Wandelen & fietsen

Heeft u de smaak te pakken na uw wandeling in het park en bent u toe aan nog meer natuur? Rondom Kasteel de Haar ligt Landgoed Haarzuilens waar u naar hartenlust kunt wandelen en fietsen. Natuurmonumenten en NBTC hebben verschillende routes samengesteld:

Aan de rand van de stad Utrecht ligt het landgoed Haarzuilens. U wandelt door een gebied waar zo’n duizend jaar geleden het veenmoeras werd ontgonnen. De weilanden worden al eeuwenlang begraasd en gehooid. De rivier heeft vruchtbare grond afgezet en zo zijn hoger gelegen stroomruggen ontstaan, al sinds de ijzertijd worden deze plekken bewoond.

Bekijk wandeling

Korte wandeling door het Wielrevelt. Ontdek het rijke verleden van deze plek op landgoed Haarzuilens. Al meer dan 2000 jaar leven er mensen op het Wielrevelt. Voor wie goed kijkt zijn er nog sporen uit het verleden te vinden. Tijdens deze wandeling over het Historisch Pad ontdekt u ze.

Bekijk wandeling

Deze ongemarkeerde rondwandeling start en eindigt bij station Vleuten en voert langs het groene buitengebied van de stad Utrecht. Een halflandelijke wandeling door de uitlopers van het Maximapark langs de Thematervelden, een nieuw natuurgebied aan de rand van de Haarrijnse Plas. U vindt hier rietvelden, watervogels en oude kersen- boomgaard. 

Bekijk wandeling

In het vroege voorjaar, vooral tussen februari en april, rammelen de hazen. Dan vechten de mannetjes met elkaar om de vrouwtjes. Ze slaan elkaar met hun achterpoten en dat is altijd een heel spektakel. Maar ook zonder rammelende hazen is deze tocht de moeite waard. Zo komt u langs het sprookjesachtige Kasteel de Haar, waar u in Gasterij Wielrevelt kunt eten, drinken en ontdekken. De tocht gaat verder langs veenplassen, polders, moeras en moerasbos. En door de oude dorpskernen van plaatsen langs de Vecht.

Bekijk fietsroute

Ontdek tijdens deze fietstocht de rijke cultuurhistorie en de prachtige natuur van landgoed Haarzuilens. U fietst door een gebied waar zo’n duizend jaar geleden het veenmoeras werd ontgonnen. De weilanden worden sinds eeuwen begraasd en gehooid. De hoger gelegen rivierafzettingen (stroomruggen) zijn met fruitbomen beplant. Dit landschap is cultuurhistorisch en archeologisch zeer waardevol.

Bekijk fietsroute

Leuk met kinderen

Bent u lekker op pad met de (klein)kinderen en zoekt u een avontuurlijke activiteit in de buurt van het kasteel om even uit te razen? Landgoed Haarzuilens heeft u genoeg te bieden. Even stoom afblazen tijdens de spannende wandelroute ’t Natte Laand of lekker spelen in de speelnatuur van Oerrr.

Speelnatuur op landgoed Haarzuilens is een natuurlijke speelplek waar kinderen heerlijk kunnen ravotten. Spelen met water, zand en modder, balanceren over boomstammen, en nog veel meer! De speelnatuur op landgoed Haarzuilens is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. De speelnatuur is zo ingericht dat alle kinderen samen kunnen spelen.

Bekijk activiteit

’t Natte Laand is een avontuurlijke wandelroute voor het het hele gezin door de bloemrijke weilanden van het Wielrevelt. Onderweg steekt u slootjes over met een trekpontje, wiebelvlot en balanceert u over smalle boomstronken over de sloot. Leuk voor het hele gezin!

Bekijk activiteit

Eten & Drinken

Tussen uw bezoek aan het kasteel en de activiteiten door, is er natuurlijk altijd tijd voor een kleine pauze. Heeft u het kasteel al verlaten of bent u de Laverie voorbijgelopen? Even bijtanken en op adem komen kan ook in een van de gezellige restaurantjes in de buurt. Om het u makkelijk te maken vindt u hieronder de kasteel-favorieten.

Net als het kasteel werd deze herberg en raadzaal gebouwd naar ontwerp van architect Cuypers. Van dinsdag t/m zondag geopend voor koffie met gebak, lunch, high-tea, borrel en diner op het terras of binnen in het restaurant.

Bekijk restaurant

Restaurant Toetje is een sfeervol en veelzijdig fusion restaurant (Frans met Oosterse invloeden) met een opvallend interieur. Gastvrijheid, gezellig tafelen, smaakvolle gerechten met verse ingrediënten en sfeer staan centraal.

Bekijk restaurant

Deze voormalige stal is omgebouwd tot een heerlijk restaurant met een landelijk karakter. Overdag kunt u terecht voor lekkere lunchgerechten en pannenkoeken. Tijd voor lunch met een boerenkarakter!

Bekijk restaurant

De Brouwerij bevindt zich in een 16e-eeuws rijksmonument in het dorp Vleuten. Op de begane grond is een levendige brasserie welke geopend is van dinsdag tot en met zondag vanaf 11.00. Geniet hier van een lunch, koffie met huisgemaakt gebak, diner en een drankje aan de bar. De Brouwerij ligt 3,6 km van het kasteel en zijn met de auto en de fiets goed bereikbaar.

Bekijk restaurant

Goed eten en lekker drinken met kleine gezelschappen of grote groepen. Kortjak is de plek om samen een leuke tijd te hebben. Met een populaire kaart weten wij sinds jaar en dag onze gasten te verwennen. Kortjak ligt gelegen op een unieke locatie met weids uitzicht op de groene omgeving. Kom en proef de Harmelense gezelligheid!

Bekijk restaurant

Overnachten

Uw bezoek aan Kasteel de Haar helemaal compleet maken? Blijf slapen, volledig in stijl. Overnachten in het kasteel zelf is helaas niet meer mogelijk. Maar gelukkig liggen er genoeg lekkere plekjes in de buurt van het kasteel. Hieronder vindt u de mooiste.

Hotel en brasserie De Brouwerij bevindt zich in een 16e-eeuws rijksmonument. Dit kleine maar fijne hotel vindt u op de 1e verdieping, boven de brasserie. De Brouwerij omvat een hotelkamer en een ruim appartement in de stijl van het monumentale gebouw.

Bekijk accommodatie

Volledig in stijl met het kasteel, overnachten aan de rivier de Vecht in Breukelen. Dit 7 kamers tellende logement is gevestigd in een prachtige buitenplaats en is van alle gemakken voorzien.

Bekijk accommodatie

Van het bezoeken van een luxe kasteel naar slapen in een stadspaleis in het historische centrum van Utrecht. Het kan bij Hotel Beijers! Dit boutique hotel heeft 14 verschillende kamers en biedt uitzicht op de Dom.

Bekijk accomodatie

Altijd al eens willen slapen in een monumentaal pand met uitzicht over de prachtige rivier De Vecht? Dat kan!

U bent van harte welkom om bij ons te komen overnachten en te genieten van een heerlijk ontbijt, lunch of diner in ons naastgelegen restaurant The Riverside.

Bekijk accommodatie

Midden in de polders van Woerden, dé hoofdstad van het Groene Hart. Een ideale overnachtingsplek voor een (mini) vakantie of een zakelijk verblijf.

Bekijk accommodatie

Boerderij Hazenveld met B&B, mini-camping en camperplaatsen ligt tussen Utrecht en Amsterdam, in het Groene Hart van Nederland.
Op Boerderij Hazenveld logeer je op fietsafstand van Kasteel de Haar en het sprookjesachtige Haarzuilens (3 km).

Bekijk accomodatie

Midden in de weilanden tussen Amsterdam en Utrecht ligt Bed & Breakfast Oud Aa. Een karakteristieke boerderij uit 1860, volledig gerenoveerd in 2020. Met behoud van details van toen, voorzien van de luxe van nu. 

Bekijk accommodatie

Op een steenworp afstand van het meest centrale station van het land hebben we een voormalige kerk omgebouwd tot een betaalbaar hoofdkwartier voor je volgende stedelijke avontuur. Het is waar locals komen om samen te werken en contacten te leggen, en waar reizigers komen om tot rust te komen.

Bekijk accommodatie

Logement Swaenenvecht is een luxe huis waar u kunt overnachten en ontbijten, het logement is gevestigd in een Rijksmonument uit 1678 en gelegen aan de rivier de Vecht onder de rook van Utrecht. Het logement heeft negen prachtige kamers, ieder met zijn eigen bijzondere historische details uiteraard voorzien van alle hedendaagse comfort.

Bekijk accommodatie

Gezellig, huiselijk, vertrouwd. Dat typeert Hotel Het Wapen van Harmelen. Het thuisgevoel staat voor ons altijd voorop. We willen graag dat iedereen zich bij ons echt op z’n gemak voelt. Daarvoor leren we onze gasten graag kennen.

Bekijk accommodatie