Uitgelicht

Vrijwilligers vertellen

Alle vrijwilligers hebben hun eigen redenen om op Kasteel de Haar aan de slag te zijn. Om een beeld te geven van het werk vertellen vrijwilligers waar zij het meest van genieten tijdens hun vrijwilligerswerk. Soms is dat het contact met bezoekers, soms is dat iets heel anders… Enthousiast geworden?!

Sinds anderhalf jaar ben ik zaalgids op kasteel de Haar. Wat ik het leukste vind is het contact met kasteelbezoekers.

Meestal geven we geen rondleidingen, maar vertellen mensen individueel over het kasteel. Daardoor kan ik mijn verhaal aanpassen aan de persoon die voor me staat. Met een bezoeker die geïnteresseerd is in bouwgeschiedenis heb ik een ander gesprek dan met een klein meisje dat ervan droomt om prinses te worden. Met weer een ander heb ik een gesprek over hoe het zou zijn om een nachtje in dit kasteel te slapen.

Als ik weer terug naar huis ga, heb ik altijd mooie verhalen verteld en mooie ervaringen opgedaan.

Linda Donkers

Bij mijn sollicitatie werd er gezegd: ‘Het kasteel gaat onder je huid zitten’. Ik dacht: ‘Nou nou, niet zo overdrijven, hoor’. Maar het is waar! Je werkt met gezellige mensen, die allemaal dezelfde passie hebben als jij. Dat ik een vrijwillige schakel mag zijn in het geheel vind ik top!

Wij mogen zowel allerlei mensen uit ons eigen landje, als buitenlandse bezoekers met vuur vertellen over de geschiedenis van het kasteel en de sfeer laten proeven. Als we dan horen: ‘Wat wás het fantastisch!’, dan weet je waar je het voor doet. Ik voel mij bevoorrecht dat ik op dit mooie kasteel met zoveel gezellige fijne mensen, vrijwilligster mag zijn.

Gera Mink, vrijwilligster ontvangst en winkel

Oktober vorig jaar had ik mijn kennismakingsgesprek op de Haar. Ik had eerder op de website een vacature gezien voor vrijwilliger park en tuinen. Het leek me leuk om in deze mooie en historische omgeving vrijwilligerswerk te doen en ik vind het heerlijk om fysiek in de buitenlucht bezig te zijn.

Nu, na een paar maanden te hebben meegedraaid in het gezellige team, kan ik zeggen dat het mij uitstekend bevalt. De sfeer is goed en we worden als vrijwilligers erg goed begeleid.

Vorig najaar zijn we vooral bezig geweest met opruimen van kastanjes, eikels en bladeren. In dit nieuwe seizoen staat ons nog het nodige te wachten aan onderhoud.

Hopelijk leer ik meer over het bijhouden van de verschillende tuinen en hoe je moet snoeien en bemesten. Omdat ik in het gewone leven voor de klas sta als biologiedocent, is het ook nog eens leerzaam en kan ik het geleerde overdragen aan mijn leerlingen. Al met al een leuke invulling van een vrije dag! 

Paul Opmeer, vrijwilliger park en tuinen

Werken in het bloementeam is voor mij het moment waar ik telkens naar uitkijk. Daar kan ik mijn passie voor bloemen combineren met het creëren van mooie dingen.

Samen met gezellige collega’s werk ik het hele jaar door aan extra uitstraling in het Kasteel. Creatief mogen wij omgaan met de dahlia’s, geplukt in de kasteeltuin.

Samen kerststukken maken, waar alle bezoekers van kunnen genieten is wel één van de hoogtepunten in het jaar. Ook de versproducten in de oude keuken worden door ons verzorgd.

De onderlinge sfeer in het team is erg fijn. Ik zou dit niet willen missen.

Truus Strooij, vrijwilliger bloementeam

Het is fantastisch om vrijwilliger bij Collectiebeheer te zijn!

Het poetsen van het antieke bestek, in de wetenschap dat het in handen is geweest van de groten der aarde. Zij hebben hiermee geroerd, gesneden en in het vlees geprikt. Ik zie de slijtsporen tijdens het poetsen en probeer me voor te stellen hoe het was aan die eettafel, met zoveel invloedrijke mensen om je heen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer andere leuke werkzaamheden, die ik samen met ons team regelmatig doe. Zoals het onderhouden en verplaatsen van meubelstukken, wandtapijten, vazen en het opnieuw inrichten van de kamers in het kasteel.

Het is iedere maandag weer een verrassing waar we ons op gaan toeleggen maar het verveelt eigenlijk nooit.

Dick Oostwal, vrijwilliger collectiebeheer

MEER INFORMATIE?

Leukste Uitje 2024

Vindt u het kasteel ook het Leukste Uitje van Nederland?