Portret Speler: ‘Sara van der Wal’ 

“Eén telefoontje kan zorgen voor een groot sprookjesavontuur.”
Op een warme zomerdagen afgelopen zomer rinkelt het mobieltje van Sara van der Wal een vrolijk deuntje. Op dat moment kan de 27-jarige actrice nog niet bedenken dat ze gevraagd gaat worden om één van de hoofdrollen te spelen in de ‘Sprookjes van De Haar’. Ze aarzelt geen moment en zegt meteen ja. En over enkele weken is het dan zover. Dat ene telefoontje heeft ervoor gezorgd dat vanaf 25 december voor Sara een groot sprookjesavontuur op Kasteel de Haar start. Ze staat te trappelen om te gaan beginnen. Wie is Sara en wat maakt meespelen in ‘de Sprookjes van De Haar’ zo speciaal voor haar?
Van jongs af aan wist Sara dat zij ‘aan het toneel’ wilde. Ze volgt de acteursopleiding van de MBO theaterschool en studeert vervolgens muziektheater bij Codarts. Op de vraag wie haar grote voorbeelden zijn, aarzelt Sara geen moment en noemt meteen niet de minste acteurs. “Meryl Streep is voor mij een voorbeeld van een actrice die werkelijk in elk personage kan veranderen. Of Alicia Vikander, een jonge filmactrice helemaal van nu. Zij is in staat om telkens heel naturel haar rollen te vertolken. Het zijn voorbeelden van twee uitersten, en juist dat spreekt mij enorm aan.”  

“Door te dromen kunnen dingen werkelijkheid worden.”

Sara was te zien in de kindervoorstelling De Drijvende Stad van het gerenommeerde Haagse toneelgezelschap De Appel. En ze speelde een rol in de muziektheatervoorstelling Spring Awakening. Aan deze van oorsprong Amerikaanse musical, gebaseerd op het toneelstuk Frühlings Erwachen van Frank Wedekind, bewaart zij nog altijd mooie herinneringen. “Samen met regisseur Anouk Beugels heb ik in Spring Awakening de rol van Ilse helemaal naar eigen idee kunnen vormgeven, dat maakt dat deze rol een speciale betekenis heeft.” In de kerstvakantie wordt het wereldberoemde sprookje van ‘Hans & Grietje’ van de Gebr. Grimm gespeeld en verteld. “Sprookjes zijn voor jong en oud en zijn altijd relevant door haar moraal. Als kind kon ik geen genoeg krijgen van Assepoester. Net als jonge kinderen durft Assepoester te blijven dromen, iets wat ik heel belangrijk vind. Door te dromen worden dingen uiteindelijk werkelijkheid. Daarom zijn kinderen ook een dankbaar publiek om voor te spelen. Ze zijn eerlijk en open. Als het saai is merk je dat meteen, en vinden ze het te gek, dan is dat ook meteen duidelijk. En saai zal het met het sprookje van Hans & Grietje zeker niet worden. Het snoephuisje van de Heks? Het kruimelspoor? De vinger van Hans door de tralies? Dit sprookje is wat dat betreft een grote aaneenschakeling van avontuur. En ja, wie kent nu niet de leus van de boze heks; Knibbel, knabbel, knuisje…” In ‘de Sprookjes van De Haar’ spelen de acteurs, zoals kinderen dat doorgaans in hun eigen toneelstukjes zelf ook doen, verschillende rollen. “Er is niets leuker om in een voorstelling verschillende rollen te spelen. Je schakelt van het ene naar het andere personage, dat zorgt ervoor dat het nooit saai wordt. Tijdens mijn opleiding oefende ik dit vaak in de spellessen, want hoe meer handigheid je hierin krijgt, hoe makkelijker het gaat. Het belangrijkste voor mij is dat iedere personage een andere achtergrond heeft. Net als bij ‘echte mensen’. Ik gebruik hiervoor de techniek van de 5 W’s; wie, wat, waar, wanneer en hoe? Als je al deze vragen kunt beantwoorden, dan zit het wel snor en kun je de vloer op.”  

“Dromen kúnnen uitkomen, blijf dromen!’’

Het kan haast niet anders. Het moet voor een acteur heerlijk zijn om iedere dag ‘in een sprookje te stappen’ en helemaal op een locatie dat enorm tot de verbeelding spreekt? “Als kind heb ik heel wat middagjes doorgebracht op Paleis het Loo, samen met mijn nicht, oom en tante. Daar zwijmelden mijn nicht en ik weg bij de mooie jurken die ze daar tentoonstelden. Dan zei mijn tante – die heel goed is in kleding naaien – kies maar een mooie bruidsjurk uit en dan maak ik die voor jullie, als jullie later gaan trouwen. Nu, vele jaren later, mag ik spelen op zo’n geweldige locatie. En mag ik mooie kleding dragen. Dat ik daarbij op Kerstavond ook nog eens mijn verjaardag vier, maakt mijn ‘sprookjes-kerst’ compleet. Zo zie je maar, dromen kunnen uitkomen. Blijf dromen!’  

Avontuur, humor en bekende meezing-liedjes

‘Sprookjes van De Haar’ met het avontuur van Hans & Grietje is een komische vertelvoorstelling vol avontuur, humor en bekende meezing-liedjes. Te zien van 25 december (1e Kerstdag) tot en met zondag 6 januari en tickets zijn verkrijgbaar via: www.kasteeldehaar.nl. Er zijn ook een beperkt aantal tickets verkrijgbaar voor de vier speciale avondopenstellingen op 27, 28, 29 en 30 december. Voor wie niet tot de kerstvakantie kan wachten volgt online via Facebook en Instagram alle ontwikkelingen van niet alleen de acteurs, maar ook Hans & Grietje.