Portret Speler: Ayal Oost

“Vooral een voorbeeld nemen aan iemand die de wereld ietsje mooier of beter wil maken en aan iemand die lief is voor anderen.”

Afgelopen twee jaar speelde de 34-jarige acteur Ayal Oost mee tijdens de ‘Sprookjes van de Haar’. Afgelopen jaar speelde hij ruim negentig maal de magische rol van Knappe Prins die halsoverkop verliefd werd op Roodkapje. Vanaf 25 december kun je Ayal opnieuw bewonderen in één van de hoofdrollen tijdens de achtste editie van de ‘Sprookjes van de Haar’. In dit interview blikt hij alvast vooruit.
Acteur Ayal Oost in de rol van verteller tijdens perspresentaties Sprookjes van de Haar 2018.

“Op 14-jarige leeftijd zat ik als amateurspeler op de NKT theaterschool in Purmerend. Op een gegeven moment dacht ik; Ja! Dít vind ik leuk. Hier wil ik iets mee.” Ayal volgt vervolgens de MBO opleiding ‘Kunst, Cultuur en Amusement’ en daarna de HBO acteursopleiding van de HKU in Utrecht. Samen met acteurs zoals Peter Bolhuis en Victor Low speelde hij in de toneelversie van De Aanslag van Harry Mulisch. Ook speelde hij lange tijd in Soldaat van Oranje, de musical. “Op de een of andere manier speel ik vaker in stukken die gaan over de tweede wereld oorlog.” Ayal heeft veel voorbeelden van acteurs waar hij van leert, maar een voorbeeld hoeft voor Ayal helemaal niet bekend te zijn. “Ik vind dat je zelf moet zoeken naar je voorbeelden. Iedereen heeft eigen kwaliteiten en ik denk dat je vooral een voorbeeld moet nemen aan iemand die de wereld ietsje mooier of beter wil maken en aan iemand die lief is voor anderen.”

 

 

Een veelgevraagd acteur voor verschillende rollen in talloze sprookjes- en familievoorstellingen

De afgelopen jaren is Ayal ook een veelgevraagd acteur voor verschillende rollen in talloze sprookjes- en familievoorstellingen. Hierdoor kent hij inmiddels de meeste sprookjes ook uit zijn hoofd. “Vroeger luisterde en las ik heel graag de ‘Lekturama luister sprookjes’ en als je de bladzij moest omslaan hoorde je ‘PING’. Die stemmen van de acteurs, de verhalen maar óók die PING hadden voor mij echt iets magisch. Mijn tante nam mij als kind ook mee naar de bioscoop. Zo kan ik mij De kleine zeemeermin nog heel goed herinneren, en dan vooral hoe eng dat ik sommige scènes vond, bijvoorbeeld die zeeheks…. Niet alle Disney films zijn ook meteen een sprookje, maar Disney brengt wel altijd geweldige titels en verhalen! Meerdere malen heb ik naar de Disney-versie gekeken van mijn held: Robin Hood. Verder luisterde ik naar Frank en Frey of Oliver & Co op een cassettebandje.”

Door al die rollen in verschillende sprookjesvoorstellingen en als speldocent bij de NKT theaterschool heeft Ayal ondertussen ruime ervaring met het spelen voor en met kinderen. “Het is allebei heerlijk om te doen, en de combinatie is misschien wel het leukste. Een familievoorstelling is voor mij pas geslaagd als je volwassen en kinderen kunt vermaken! Natuurlijk zijn kinderen wel sneller afgeleid. Er moet tijdens een voorstelling genoeg te zien zijn en op sommige momenten net ietsjes meer energie geven om hun aandacht vast te houden.”

 

 

Wie niet sterk is, moet slim zijn

Hans & Grietje is het avontuurlijke verhaal van een broertje en een zusje die door hun ouders worden achtergelaten. De acteurs worden uitgedaagd dit wereldberoemde sprookje in slechts dertig minuten te spelen en te vertellen. Ondanks die snelheid zijn er elementen in het verhaal die volgens Ayal zeker niet mogen ontbreken. “Dat de sterkste niet altijd wint, immers wie niet sterk is moet slim zijn. Maar óók dat je altijd lief moet zijn voor je broertje of zusje. Ik heb zelf ook een broertje en een zusje. En ook ik verdwaal regelmatig, vooral als ik op vakantie ben. In tegenstelling tot Hans en Grietje, heb ik gelukkig Google Maps waardoor ik meestal vrij snel de weg terugvind. Toch kan verdwalen is soms ook heel spannend zijn, en ook leuk, zolang je maar samen bent. Je ontdekt dan soms heel onverwachts hele leuke en mooie dingen. Maar kijk wel altijd uit voor gemene heksen…!”

 

 

Driving Home For Christmas

Twee weken spelen op een bijzondere plek als Kasteel de Haar heeft iets magisch, al moet Ayal er zelf niet aan denken om in zo’n groot kasteel te wonen. “Een kasteel, paleis of slot is voor jong en oud een spannende en mooie plek, maar deze bezoeken of erover lezen is mij al genoeg. Ik woon liever ietsjes kleiner. Ik moet er niet aan denken dat je iets kwijt bent en al die kamers moet doorzoeken! Bovendien ben ik niet zo gek op afstoffen en stofzuigen en dat kun je de hele dag doen als je zo groot woont! Ik woon met mijn eigen prinses in een gezellig klein huisje, helemaal fijn.” Veel tijd om thuis te genieten van de feestdagen is er niet bij. “Met de feestdagen hebben we het altijd enorm druk. Gelukkig vinden altijd wel even tijd om samen te eten. Vooral de sfeer en de versiering vind ik het leukste van kerst.” Heel toepasselijk draait Ayal dan tijdens het kerstetentje zijn favoriete Chris Rea kerstklassieker: ‘Driving Home For Christmas’. Maar voordat het zover is, rijdt Ayal de komende tijd vooral richting Kasteel de Haar, want het grootste kasteel van ons land is de komende weken zijn ‘home’.

 

 

Avontuur, humor en bekende meezing-liedjes

De Sprookjes van de Haar’ met het avontuur van Hans & Grietje is een komische vertelvoorstelling vol avontuur, humor en bekende meezing-liedjes. Te zien van 25 december (1e Kerstdag) tot en met zondag 6 januari en tickets zijn verkrijgbaar via: www.kasteeldehaar.nl. Er zijn ook een beperkt aantal tickets verkrijgbaar voor de vier speciale avondopenstellingen op 27, 28, 29 en 30 december. Voor wie niet tot de kerstvakantie kan wachten volgt online via Facebook en Instagram alle ontwikkelingen van niet alleen de acteurs, maar ook Hans & Grietje.