Portret Speler: Roos van Breukelen

“Ik begon ergens achteraan, maar binnen de kortste keren stond ik vooraan te dansen, ik vond het enig!”
Roos van Breukelen is een veelgevraagd allround performer en wekelijks te zien en horen op de grotere podia in het land. In het theater was zij te zien in ondermeer ‘Jeans’ en ‘Soldaat van Oranje, de musical’. Daarnaast is zij lead zangeres van de soul en funk coverband SOULID! en van de trendy dance-act-formatie BB Bootleg. Na haar opleiding  aan de Frank Sanders’ Akademie voor Musicaltheater en studeerde zij af aan het Fontys Conservatorium. Afgelopen twee jaar speelde Roos één van de hoofdrollen tijdens de ‘Sprookjes van de Haar’. Ook dit jaar is zij weer van de partij. In dit interview blikt zij alvast vooruit.
Roos van Breukelen als roodkapje tijdens de Sprookjes van De Haar vorig jaar.
“Ik was nog een kleuter toen ik ‘sneeuwvlokje’ speelde in de kerstvoorstelling van school. Ik begon ergens achteraan, maar binnen de kortste keren stond ik vooraan te dansen, ik vond het enig! Toen ik twee jaar later de hitmusical ‘The Phantom of the Opera’ in het Circustheater zag, wist ik het; dit wilde ik ook!” En die meisjesdroom kwam uit. Ze speelde drie seizoenen in de muziektheatershow ‘Jeans’ waarin zij haar liefde voor theater, show, muziek en dans volop kon combineren. Samen met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht tourde zij door het hele land.

Speciale herinneringen aan Soldaat van Oranje, de musical.

Roos twee jaar achtereen in de recordbrekende musical ‘Soldaat van Oranje, de musical’. “Ik vind afwisseling erg leuk, ik verveel me vrij snel wanneer ik me op één ding moet concentreren. Natuurlijk bewaar ik speciale herinneringen aan de periode bij Soldaat van Oranje, de musical. Daarin werd ik als actrice enorm uitgedaagd. Bovendien heb ik daar mijn vriend (acteur Ayal Oost) leren kennen. En samen met hem spelen is het allerleukste, of het nou drama is of komedie.” Sprookjes zijn Roos met de paplepel ingegoten. Als kind was zij al een enorme fan van Disney. “Sprookjes zijn altijd al mijn favoriet geweest, ik verslond werkelijk alles van Disney. Op de camping stond in mijn eentje hele ensemble-nummers te vertolken. Soms kreeg ik mijn oudere zus zo gek om mee te doen. Een dolle boel! Mijn moeder vertelde me laatst dat als ik in de box huilde, zij mij stil kreeg wanneer ze de video van Dombo opzette, ondanks dat Dombo natuurlijk echt een jankfilm is, hahaha.” Behalve de bekende Disney klassiekers kent Roos ook alle sprookjes van de Efteling uit haar duimpje. “Ik speel ik al ruim 13 jaar in de Efteling. Een enorm leuke en bijzondere plek om te werken. Zo ben ik menig prinses geweest en speel nu al een lange tijd verschillende rollen bij de ‘Sprookjesboom’, waarvan de heks toch wel mijn favoriet is. Heerlijk om zo lekker slecht te zijn!”

“De heks is toch wel mijn favoriet, heerlijk om zo lekker slecht te zijn!”

Mede hierdoor is het spelen voor kinderen en families haar op het lijf geschreven. “Kinderen zijn enorm eerlijk in hun reacties. Je merkt het gelijk als ze er niks aan vinden of dat ze het juist prachtig vinden. Dat is soms best confronterend voor een acteur, maar ook ontzettend uitdagend. Het allerleukste is wanneer kindervoorstellingen zo gespeeld worden, dat de ouders er ook heel hard om kunnen lachen. Zodra dat gebeurd, heb ik als speler m’n doel bereikt.” In de ‘Sprookjes van de Haar’ spelen de acteurs verschillende rollen. “Hoe meer rolwisselingen, hoe leuker, daar zit voor mij als actrice een enorme uitdaging in. Bij de Sprookjesboom wisselen we ook enorm snel van de ene naar de andere rol. Snel switchen, zalig!” In de voorstelling zijn ook bekende meezingliedjes van K3, Andre Hazes of Kinderen voor Kinderen verwerkt. “Zelf houd ik van veel soorten muziek. Van soul en funk tot Top 40, en van Hazes, jazz tot grote Broadway musicalhits. En een guilty pleasure zijn de meezingers van Tino Martin, een toppertje.” Ondanks dat Roos moet werken tijdens de feestdagen, kijkt zij uit naar de Kerstdagen. “Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik tijdens de feestdagen moet werken, en dat vind ik ook leuk. Er hangt dan een speciale sfeer, wat het extra speciaal maakt. We doen wel altijd ons best om één van de feestdagen tijd vrij te maken om gezellig met het hele gezin te eten, lang leve de gourmet!” Onderweg naar huis draait ze dan haar favoriete kerstnummers. “Dan zetten we de volumeknop lekker op standje 10 en blèren we keihard mee met ‘Santa Claus is coming to town’ van Mariah Carey.”

Avontuur, humor en bekende meezing-liedjes

‘De Sprookjes van de Haar’ met Roos van Breukelen, Ayal Oost, Sara van der Wal en Sander Volders is een komische vertelvoorstelling vol avontuur, humor en bekende meezing-liedjes. Te zien van 25 december (1e Kerstdag) tot en met zondag 6 januari en tickets zijn verkrijgbaar via: www.kasteeldehaar.nl.