Evert Doornenbal (Park & Tuinen), al 35 jaar een vaste kracht van Kasteel de Haar

Op zijn 21e solliciteerde Evert Doornenbal bij een rentmeesters kantoor voor een baan bij Kasteel de Haar. Dit rentmeesters kantoor deed het beheer van het kasteel en landgoed voor de familie Van Zuylen. Na een uitvoerige ‘nestcontrole’, waarbij werd gekeken naar zijn geloofsovertuiging, politieke voorkeur en gezinssamenstelling, werd hij aangenomen door de rentmeester. “Toen ging dat nog zo. En blijkbaar paste ik in het plaatje.”

Beheerder PArk & Tuinen

Nu, 35 jaar later, is Evert Beheerder van Park & Tuinen. Hij is bezig met alles wat met groen te maken heeft. Samen met zijn 4 mannen onderhoudt hij de stijltuinen en het park. Hij vindt samenwerken met zijn team heel belangrijk. “Als de tijd het toelaat, sta ik zelf in de tuin mee te werken. Maar ik moet ook zorgen voor de planning en materialen, zodat de jongens aan de slag kunnen. Voorop staat dat zij moeten kunnen functioneren.”

 Naast zijn werk in de tuinen, kreeg Evert destijds nog een andere rol bij het kasteel. “Ik heb 17 jaar privé gereden voor de familie Van Zuylen. Ik reed de baron en zijn gasten overal naartoe; naar musea, Schiphol en concertgebouwen. Met zijn dochters heb ik een goede band opgebouwd. Ze komen hier ook nog regelmatig. Dat vind ik het bijzondere aan Kasteel de Haar; het is op bepaalde momenten nog bewoond door de familie. Hierdoor zijn de familieleden nauw betrokken bij de gang van zaken.”

Enorme slagkracht

Kasteel de Haar heeft zich enorm ontwikkeld in de loop der tijd. Toen het kasteel werd opengesteld voor publiek, ontving het zo’n 60.000 bezoekers per jaar. Heden ten dage ligt het bezoekersaantal op bijna 300.000. “In de beginjaren ervaarden we het al als druk. De taken waren toen nog anders verdeeld. Degene die de kaartjes verkocht, gaf vaak ook de rondleidingen en sprintte daarna terug om de souvenirs te verkopen. Vroeger had iedereen een dubbele functie. Nu zijn mijn collega’s veel meer gespecialiseerd. We zijn echt een professioneel bedrijf geworden; een museum en allesbehalve saai. We hebben met zijn allen een enorme slagkracht, zeker ook dankzij onze vrijwilligers. Zonder hen zouden we het niet op deze manier kunnen doen.”

Evert vindt met name de collegialiteit onderling heel fijn. “Je staat er hier nooit alleen voor; wat je geeft, krijg je terug. Het werk is heel divers en iedereen kan en wil aanpakken. Geen dag is hetzelfde. We hebben bij Kasteel de Haar veel vrijheid maar anderzijds ook veel verantwoordelijkheid. Daarnaast mogen we werken in een waanzinnig mooie omgeving. Ik kan hier nog steeds wandelen in het weekend, genieten van al het moois en niet met werk bezig zijn.”

Beplanten éénjarigen

Halverwege de maand mei heeft het tuinteam de éénjarigen geplant. “Hierbij houden we een redelijk vast patroon aan; het zijn meestal begonia’s die we planten in de bloemperken op de Grote Cour. De begonia’s staan in bloei tot de eerste nachtvorst zich aandient. Begonia’s hebben weinig onderhoud nodig en de belevingswaarde is groot. Vroeger werden er dahlia’s op de kwekerij van het landgoed geteeld voor de decoratie van de gastenkamers in het kasteel. Sinds twee jaar planten we dahlia’s in de Romeinse tuin en geven hier een moderne twist aan. We zetten ze in de lange vakken en in de ronde vakken planten we de begonia’s. Een dahlia is een oude snijbloem, die goed in deze historische omgeving past.”

 Je zou verwachten dat Evert’s favoriete seizoen de lente is, maar niets is minder waar. “Ik vind alle seizoenen mooi bij Kasteel de Haar. De lente en de zomer vanwege de mooie bloemen, de herfst dankzij alle prachtige kleuren en de winter dankzij het totale aangezicht en uiteraard als de sneeuw zich aandient.”

Ervaar het zelf tijdens een parkbezoek