De eeuwenoude Kapel: een unieke trouwlocatie

Naast Kasteel de Haar staat de laatste tastbare herinnering aan het oude dorpje Haarzuilens: de Kapel. Van het bestaan van deze Kapel wordt voor het eerst rond 1420 melding gemaakt. Maar de kans dat de Kapel nog ouder is, is groot; de toren bevat bouwresten van oudere datum.

In de loop van de 17e eeuw raakt het gebouw meer en meer in verval. Baron Etienne van Zuylen besluit niet alleen het kasteel te laten herbouwen, maar tegelijkertijd ook de Kapel als Slotkapel te laten restaureren. Het geheel wordt in neogotische stijl uitgevoerd. Tijdens de bouwactiviteiten stuit men op stoffelijke resten van onder andere voorouders van de baron in speciaal ontworpen grafkisten. Onder de sacristie is in de jaren vijftig een ruime grafkelder aangelegd. Diverse leden van de familie Van Zuylen hebben er inmiddels hun laatste rustplaats gevonden. De tombes zijn met veelkleurig marmer ingelegd.
De wanden worden gesierd door een bonte reeks heiligenbeelden, stammend uit diverse eeuwen.

Een Van Zuylen-huwelijk

In de kapel heeft zelfs een waar Van Zuylen-huwelijk plaatsgevonden. Marie-Hélène van Zuylen (1927-1996) was de oudste dochter van Baron Egmont van Zuylen en Barones Marguerite Nametalla. Marie-Hélène woonde met haar ouders in de Waldorf Astoria Towers in New York, maar ging een tijdje studeren in Parijs om de taal niet te verleren. Daar ontmoette ze de Franse Graaf François de Nicolay (1919-1963) met wie ze in 1950 trouwde op De Haar. Grootvader Etienne zou tevreden zijn geweest, want De Nicolay was een goede partij! Hij kwam uit een Franse adellijke familie waarin verschillende familieleden hoge ambten hadden bekleed aan het Franse hof én hij had een enorm château in Le Lude.

Al maanden was men druk bezig met de voorbereiding van dit ‘sprookjesachtige’ huwelijk. De bruidsjapon, vervaardigd in Parijs, had een strak lijfje van satijn en een wijde rok afgezet met tien banen kostbare Brusselse kant, met gouddraad doorweven en kleine fantasiebloemen en daarbij een sluier van acht meter tule.

Een kamenierster van Barones Marguerite had de verantwoordelijkheid om deze bijzondere creatie per trein naar Vleuten te brengen. De douane in Roosendaal dacht daar anders over: de jurk was te waardevol en mocht niet zomaar geïmporteerd worden. Pas na 24 uur overleg en betaling van een waarborgsom, mocht de bruidsjurk – verzegeld – de grens over. Na twee dagen moest de jurk weer terug in Frankrijk zijn.

Kosten nog moeite werden gespaard tijdens het huwelijk

Het paar kreeg een huwelijksdag waarbij ouderwets ‘grote staat’ werd gevoerd. Het personeel op De Haar was al weken van te voren bezig met het boenen van de vloeren, het poetsen van het koper en het borstelen van de oude livreien. Het burgerlijk huwelijk vond plaats in de Main Hall en werd voltrokken door de burgemeester van Vleuten, de heer J.H. van der Heiden. Deze las de trouwakte voor in het Frans en in het Nederlands.
Het bruidspaar kon via een voor de gelegenheid speciaal gemaakte ‘berceau’, een met bloemen versierde pergola, van het kasteel naar de Kapel lopen. Hier vond het kerkelijk huwelijk plaats.

De beste Franse koks bereidden een feestmaal met tal van gangen. Omdat er zoveel gasten waren, vond het diner in de balzaal plaats. De journalisten verdrongen zich om een mooi plaatje te schieten van het paar. Zo’n societyhuwelijk kwam niet vaak voor in Nederland!

Trouw zelf in de Kapel!

Tegenwoordig kun je net als Marie-Hélène trouwen in de Kapel. De eeuwenoude, sfeervolle Kapel wordt gekenmerkt door sereniteit en elegante eenvoud. De glas-in-loodramen, de middeleeuwse heiligenbeelden en de kleurige beschilderingen zorgen voor een heel bijzondere sfeer. In de kapel kunnen 130 gasten plaatsnemen. Alle voorzieningen zijn aanwezig, van sfeervolle verlichting tot aan klassiek en passend meubilair.

Vraag informatie over trouwen aan via het contactformulier.

De kapel van de buitenzijde bezichtigen kan tijdens een kasteelbezoek. Koop hier je tickets.

Wil je de kapel ook van binnen bekijken? In het najaar stellen we de kapel enkele dagen exclusief open voor bezoek. Houd onze pagina in de gaten voor meer informatie!