Vanaf nu te beluisteren: onze nieuwe audiotour!

Wil je spraakmakende verhalen horen over de familie Van Zuylen en meer weten over de prachtige zalen en de bijzondere collectie van Kasteel de Haar? Vanaf nu kun je onze nieuwe audiotour boordevol boeiende verhalen en anekdotes beluisteren. De audiotour neemt je mee door de kamers die het kasteel rijk is en vertelt het verhaal van de grandioze bewoning, met daarbij levendige anekdotes van Barones Alexandra (rechts op de foto hierboven). Uiteraard wordt er ook veel verteld over het interieur en de collectie met zijn prachtige beeldhouwwerken, muurschilderingen en bijzondere kunstvoorwerpen.

De Nederlandse audiotour is ingesproken door actrice Anne-Wil Blankers.

Anne-Wil heeft als succesvol actrice gespeeld in tal van films en series en had een briljante rol in de serie Prettig geregeld. Daarnaast stond ze regelmatig in theatershows, waarbij de musical Soldaat van Oranje zeker niet de minste was. Al in 2001 maakte Anne-Wil kennis met Kasteel de Haar, toen hier de miniserie ‘Wilhelmina’ werd opgenomen. Hierin nam zij de rol aan van de jonge vorstin, waarin zij glansrijk slaagde. In 2018 opende zij samen met Willeke van Ammelrooy de tentoonstelling Films & Sterren op De Haar.

EEN GRANDIOOS BESTAAN

De audiotour leert je alles over de indrukwekkende levensstijl van Baron Etienne van Zuylen en Barones Hélène de Rothschild. Zo ontvingen zij jaarlijks in september op grandioze wijze familie, vrienden en gasten met een hoge status. De familie van Zuylen wilde haar gasten imponeren met haar enorme status, rijkdom en bezittingen; de audiotour vertelt je over de tafelschikking, waarbij de meest belangrijke personen – in de ogen van de baron – het dichtst bij de gastheer en gastvrouw mochten zitten. Ook had de baron bij de herbouw van het kasteel direct elektriciteit laten aanleggen; hij was een van de eersten met elektriciteit en was er dan ook trots op. Dit liet hij blijken door gloeilampen goed zichtbaar in het cassetteplafond te draaien. Zo zag iedereen dat Kasteel de Haar al elektrische verlichting had en de koningin nog niet!

Daarnaast kom je alles te weten over de werkwijze van architect Pierre Cuypers; zijn droom was om van alle ontwerpen één groot kunstwerk in gotische stijl te vormen: een gesamtkunstwerk. Alles in één stijl lijkt misschien saai, maar Cuypers was heel goed in het aanbrengen van variatie; niet alles te symmetrisch en af en toe afwijken van zijn eigen regels.

Meer weten over de rijke geschiedenis van het kasteel en de familie Van Zuylen? De audiotour is beschikbaar in het Nederlands en Engels en is te huur in de souvenirwinkel van het kasteel voor € 2,50.