Huismeester Gerben Verheul kent

Kasteel de Haar door en door.

Sinds 22 mei 2018 werkt Gerben Verheul bij Kasteel de Haar als Huismeester. Gerben is op dit moment de enige vaste medewerker die geboren en getogen is in Haarzuilens. Kasteel de Haar is zijn geboortegrond, hier ligt zijn hart. Hij vertelt over zijn speciale verleden én heden bij het kasteel.

Gerben begon in 1998 als zelfstandig ondernemer binnen de bouw en werd weleens ingehuurd door De Haar voor klusjes. Begin ‘2000 ondersteunde hij de Technische Dienst zelfs één dag per week. Echter was het kasteel toen nog niet zo’n geoliede machine als vandaag de dag. Hij besloot zich te richten op zijn eigen onderneming. Vorig jaar ontving hij echter in de groepsapp van De Halve van De Haar kasteelloop een berichtje van het Hoofd Personeelszaken van De Haar. “Of wij nog iemand kenden voor de functie Huismeester. Misschien wil ík dat wel, zei ik. En kijk eens waar ik nu ruim een jaar later sta.”

Gerben probeert eenvoudige en ingewikkelde klussen op te knappen en de titel Huismeester zo goed mogelijk waar te maken. “Alhoewel ik mezelf niet als ‘meester’ zie. De dingen die kapotgaan moeten gewoonweg gemaakt worden. Ik wil het kasteel tot aan mijn pensioen netjes houden en het reilen en zeilen van het kasteel in stand houden. Ik wil hier met plezier werken, met leuke collega’s.”

Rijke historie, diepe band

Ondertussen kan Gerben al een flink boek schrijven over zijn herinneringen aan Kasteel de Haar.
Hij kwam ter wereld op de Brink 13b en verhuisde op zijn achttiende naar de Thematerweg. Als kind bouwde hij hutten in het park en haalde hij regelmatig kattenkwaad uit. Hij en zijn vriendjes hadden het graag op de boswachter gemunt! Ook speelde Gerben regelmatig met Vanessa, de vierde dochter van Baron Thierry. Ieder jaar kwam zij in de maand september bij Gerben in de klas. Gerben en een vriendje die op het Stalplein woonde, fietsten samen met Vanessa naar huis.

De puch van Brigitte Bardot

Ze speelden graag in het park en reden met de witte Puch die Brigitte Bardot achter liet bij De Haar. “We crosten met regelmaat door het park, iets wat je nu natuurlijk nooit meer zult zien!” Brigitte Bardot was slechts een van de vele beroemdheden die op het kasteel verscheen. “Ik vergeet nooit meer dat Roger Moore naast me bij de bakker stond. Toen was dat heel normaal in Haarzuilens, we waren het gewend dat er beroemdheden kwamen. Dat hoorde bij het kasteel.”
Ook de kerstviering op het kasteel vond hij heel bijzonder. “We kregen dan persoonlijk van de baron een cadeautje en mochten spelletjes spelen in het kasteel. In de winter schaatsten we op de gracht en op de vijvers rondom het kasteel en dan klommen we het kasteel binnen op onze ijzertjes.”

Toen hij 22 was, kreeg hij verkering met zijn huidige vriendin Sandra. Zij is geboren en getogen op Stalplein 1 bij haar ouders, die de paarden van de baron verzorgden. “Op een gegeven moment werd het kantoor van De Haar naar Stalplein 1 verhuisd. Ik heb toen zelf de vloer daarvoor aangepast en de open haard verwijderd. Onder de open haard lag de boekhouding van mijn schoonvader! Het was een heel pak bonnetjes, van het geboortejaar van Sandra: 1967. Het was grappig dat er precies uit de week van haar geboorte in oktober helemaal geen bonnen lagen.”

 

Never a dull moment…

Gerben voelt zich bevoorrecht dat hij het kasteel heeft zien ontwikkelen, vroeger maar ook nu als huismeester. “Heel weinig mensen kunnen zich nog voorstellen hoe het was toen het kasteel nog van de baron was. Het Stalplein was het speelveld van menig kind. Er stonden paarden en er liepen honden van de bewoners. Er was toen altijd al iets te beleven. Je kon toen zelfs nog je visvergunning ophalen bij Tonia de Greef en dan mocht je weer een jaar vissen in de gracht.”
Inmiddels is het kasteel getransformeerd van het huis van de baron, naar een professioneel en dynamisch bedrijf met ruim 200 vrijwilligers en oproepkrachten en meer dan 35 vaste medewerkers.
Gerben vindt het fijn om één dag per week met twee gepensioneerde vrijwilligers leuke klussen te doen en wekelijks te kunnen rekenen op de steun van de jongens van Ferm Werk. Zij knappen vele dagelijkse en noodzakelijke klusjes op.

“Als je hier werkt, vergeet je weleens hoe speciaal het hier is. Het is dynamisch en modern en het ziet er nu ontzettend netjes uit. Het werk dat verricht is tijdens de restauratie, is uitmuntend. Het kasteel past heel goed bij mij. Als ik terugkom na vakantie dan heb ik er echt zin in. Je weet hier nooit wat je aantreft: there’s never a dull moment at De Haar castle.”