Kasteel de Haar schittert op eerste Zilveren Dukaat van nieuwe serie

Kasteel de Haar schittert als eerste in de gloednieuwe serie Zilveren Dukaten van de Koninklijke Nederlandse Munt. Het thema van deze serie is ‘Nederlandse kastelen’. Op 18 februari 2020 is op Kasteel de Haar zelf het startschot gegeven voor deze nieuwe serie in het bijzijn van conservator Katrien Timmers en directrice van Stichting Exploitatie Kasteel de Haar Anetta de Jong.

Nieuwe serie Nederlandse kastelen

De Koninklijke Nederlandse Munt geeft dit jaar het startschot aan de nieuwe verzamellaarsserie Zilveren Dukaten: ‘Nederlandse kastelen’. In 2020 verschijnen er maar liefst vier Zilveren Dukaten met op elke uitgifte een ander Nederlands kasteel.Om de serie feestelijk te lanceren is op 18 februari de eerste uitgifte op Kasteel de Haar ceremonieel onthuld. Conservator van het kasteel Katrien Timmers was hierbij aanwezig, evenals de directrice van Stichting Exploitatie Kasteel de Haar Anetta de Jong.

Muntontwerp

Zilveren Dukaten waren van 1659 tot 1847 een wettig betaalmiddel in Nederland. In 1987 keerden zij terug als verzamelaarsmunt. Ieder jaar slaat de Koninklijke Nederlandse Munt Zilveren Dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën.

Kenmerkend voor een Zilveren Dukaat is dat op de voorzijde altijd een ridder in harnas staat afgebeeld met voor het linkerbeen een schild met daarop het provinciewapen. De keerzijde toont het jaartal van de uitgifte en de Latijnse tekst ‘Concordia res Parvae Crescunt’: Eendracht maakt macht. Dit was tussen 1588 en 1795 de wapenspreuk van Nederland.

In de serie ‘Nederlandse kastelen’ staat op iedere uitgifte veldmaarschalk Godard van Reede voor het kasteel. Godard van Reede (1644 – 1703) diende als Gouverneur van Utrecht en volgde Willem III van Oranje bij het opeisen van de troon van Engeland, Schotland en Ierland. In 1702 kreeg hij de rang van veldmaarschalk en werd hij opperbevelhebber van alle Nederlandse troepen.

De maximale oplage van de Zilveren Dukaat van Kasteel de Haar is 2.000 stuks. De Zilveren Dukaat is te bestellen via www.knm.nl/kasteeldehaar en wordt geleverd in luxe verpakking, geïnspireerd op het harnas van de ridder.