Het sprookjeshuwelijk van Liz en Gijsbert

Op een zonnige vrijdagochtend spraken we op veilige afstand met Liz (30) en Gijsbert (38) uit Utrecht. Ze zijn geboren en getogen in Oldenzaal, maar besloten naar de randstad te verhuizen. Toen Liz in april 2019 ten huwelijk werd gevraagd, wisten de lovebirds het meteen: wij trouwen bij Kasteel de Haar.

Een paar jaar geleden bezochten Gijsbert en Liz voor het eerst het Italië Evenement bij Kasteel de Haar. Sindsdien proberen zij ieder jaar met familie te gaan. ‘Het evenement vindt altijd in het voorjaar plaats en dan is het er zo mooi met de heerlijke lentezon. Telkens weer zijn we onder de indruk van de uitstraling van het kasteel. Voor mij is het er echt sprookjesachtig. Het was voor ons meteen duidelijk dat we bij Kasteel de Haar wilden trouwen,’ voegt Liz toe.

Trouwen in de herfst is een aanrader!

‘We wilden eerst in de zomer trouwen vanwege de sfeer en het lekker weer. Maar, omdat we dan misschien onze vrienden in de weg zouden staan om ook te trouwen, kozen we voor november. Het liefst op een zaterdag, dus het werd de 30e. Achteraf gezien maar goed ook dat we toen al trouwden. Als we voor de zomer van 2020 hadden gekozen, zouden we er nu wel wat minder relaxt bij zitten’, aldus Gijsbert.

Het kwam het kersverse echtpaar heel goed uit om in de herfst te trouwen. ‘We wilden er een chique bruiloft van maken, waarbij de dresscode semi-formeel was. En dat is in november veel beter te doen wat temperatuur betreft, onderstreept Gijsbert. De kleuren van de bomen waren prachtig en het zonnetje scheen. We hadden echt mazzel en zouden het iedereen aanraden!’

De voorbereidingen verliepen heel vlot

Gijsbert en Liz wisten meteen dat ze bij Kasteel de Haar wilden trouwen. Vlak nadat Gijsbert het aanzoek deed belden ze met de afdeling Locatieverhuur, die de huwelijken, zakelijke verhuur en evenementen verzorgt. Kort daarna volgde de kennismaking op locatie. Het ging allemaal heel snel. ‘Bij Kasteel de Haar heb je veel keuze als het gaat om trouwlocaties en cateraars. Toen we hieruit waren, volgden alle details vanzelf. We zijn beide projectmanager van beroep en hebben dus wel wat ervaring als het op organiseren aankomt. Daarnaast dachten Sandra en Timothy van Locatieverhuur erg goed mee over kleine details om onze dag nóg specialer te maken. Er werd vlot gereageerd als we nog vragen hadden. We zijn in totaal ongeveer slechts een maandje bezig geweest met alle voorbereidingen.’

‘Ga er een beetje actief bij staan, niet je handen in je zakken…’


En toen was het 30 november. Het bruidspaar begon met een fotoshoot in de tuinen van Kasteel de Haar, want ook daar leent het zich perfect voor. Hierna volgde er een lunch met de familie in Het Koetshuis. ‘Perfect natuurlijk, want bij Kasteel de Haar vind je alles wat je nodig hebt op hetzelfde terrein. Gijsbert ontving de overige gasten en ik vertrok alvast naar een klein kamertje in de Kapel. Toen alle zeventig gasten binnen waren, liep Gijsbert met de groep naar de Kapel. Met een kleine omweg door de fantastische tuinen natuurlijk. Ik wachtte tot de Kapel gevuld was en kon toen mooi via de buitenkant naar de voordeur lopen voor mijn entree.’ De entree van Liz was volgens Gijsbert toch wel het mooiste moment van de dag. ‘Liz straalde aan haar vaders hand en de zon scheen door de glas-in-lood ramen naar binnen. Het aantal stoelen in de Kapel was aangepast op het aantal mensen dat erbij was. Dat maakte het intiem. We zijn niet voor de kerk getrouwd, maar de locatie was voor onze gelovige familie wel extra bijzonder. Het was prachtig.’

Gijsbert stipt nog even de tip van huwelijksexpert Timothy aan. ‘Hij zei tegen me: Ga er een beetje actief bij staan, niet met je handen in je zakken… Ik vond het super dat hij zo mee dacht!’

Een overweldigende, maar intieme Main Hall

Hierna volgde de receptie in het Koetshuis en het diner in de Main Hall van het kasteel. ‘Het betreden van het kasteel voor het diner was echt overweldigend voor onze gasten. Het is heel groot in de Main Hall, maar toch voelde het intiem en gezellig met de mooie ronde tafels. We hebben veel goede tips gehad, bijvoorbeeld over de catering van Maison van den Boer. De cateraar wist de toch al prachtige zaal met details een betoverende sfeer te geven. De cateraar komt al jaren bij Kasteel de Haar, dus weet van de hoed en de rand. Daarnaast heeft Maison van den Boer voor een prachtige tafelschikking gezorgd. De gasten waren helemaal overdonderd door deze zaal. We wilden wat langer tafelen want we hadden veel gangen en wijnen. Daardoor liep het diner wat uit, maar dat was gelukkig geen probleem voor het feest bij Het Koetshuis,’ aldus Gijsbert.

De openingsdans

Alles is helemaal naar wens verlopen, ook voor de honderd aanwezige gasten. De sfeer was heel ontspannen. De openingsdans ging alleen niet helemaal super. We deden de Weense wals, maar we hadden door omstandigheden niet heel veel kunnen oefenen. Toen we bezig waren dachten we ‘dit gaat helemaal fout’, maar de gasten hadden het gelukkig niet door. Waarschijnlijk was de verwachting ook heel laag, grapt Gijsbert. We hebben een goede minuut geprobeerd rondjes te draaien en toen dachten we: het is goed zo. Als eindpose gooide ik Liz over mijn knie.’

Een waar sprookjeshuwelijk

‘Kasteel de Haar heeft echt onze droom uit laten komen. We werden de hele dag goed begeleid en overal was aan gedacht. Daarnaast is het een grote pré om alles op één locatie te hebben. Dit neemt veel van de toch al aanwezige stress weg. Mocht het Italië Evenement in september doorgang kunnen vinden, dan moeten we het alsnog overslaan. We wilden eerst trouwen en dan aan kinderen beginnen. Dat is gelukt! Eind augustus verwachten wij een dochtertje. Volgend jaar zijn we zeker van plan weer te gaan!’

Het Koetshuis

Overdag is het Koetshuis het drukbezochte Museumcafé waar bezoekers van Kasteel de Haar komen voor koffie, lunch of borrel. ’s Avonds toveren we deze plek om tot een prachtige feestzaal waar je kunt feesten zoals de adellijke familie vroeger deed in het kasteel. De foto’s van beroemdheden in het Koetshuis en de hal herinneren aan de beroemdheden die werden gefêteerd op De Haar. Door de afmetingen van de zaal en het hoge plafond is de ruimte geschikt voor een dansfeest met DJ tot 150 personen. Vaak combineren bruidsparen deze zaal met de Grote Laverie, zodat gasten tussen het dansen door rustig met elkaar kunnen praten. Bij mooi weer kan ook het terras buiten worden geplaatst.

Foto’s: AV fotoreportage Axel & Vivian