Historische vondst – vermist leenregister uit 1610 overgedragen aan Kasteel de Haar

12 januari 2022

Een bijzondere ontdekking voor Kasteel de Haar. Een decennialang als vermist beschouwd leenregister werd onlangs teruggevonden. De vinder droeg het leenregister, een vuistdikke bundel met perkamenten omslag vandaag over aan de conservator van Kasteel de Haar. Het register, nr. 92 uit het Archief van De Haar is een afschrift uit 1610 van leenbrieven uit de periode 1440 – 1512. Het document zal worden toegevoegd aan de collectie van het Haarse leenregister dat zich inmiddels bevindt in Het Utrechts Archief.

De vermissing

Het archief van De Haar werd in 1959 door Jkvr. Van Asch van Wijk geïnventariseerd en geïndexeerd. Het register nr. 92 bevond zich toen nog in het kasteel. In 1992 constateerden twee archiefonderzoekers die toegang  hadden gekregen tot de Haarse paperassen dat het bewuste nr. ontbrak. In 2003 werd er besloten om het archief onder te brengen bij het Utrechts Archief om de conditie en veiligheid van de archiefstukken zo goed mogelijk te waarborgen. Bij deze overdracht werd de vermissing opnieuw vastgesteld. 

Ontdekking

Dit jaar kreeg een vaste studiezaalbezoeker van het Utrechts Archief, Denis Verhoef, het beheer over een collectie documenten uit de nalatenschap van een bevriend onderzoeker. Dhr. Verhoef kwam tot de ontdekking dat het vermiste leenregister zich hier in bevond. Na overleg met de erven werd besloten het register terug te brengen naar De Haar.

Feestelijke overdracht

Vandaag nam conservator Katrien Timmers de bundel leenbrieven met veel plezier in ontvangst van Dhr. Verhoef. Enigszins symbolisch, want het kwetsbare eeuwenoude materiaal verhuist direct door naar het Utrechts Archief waar het goed bewaard zal worden, maar nog belangrijker, weer te raadplegen is.

 Voor aanvullende informatie en/of foto’s kunt u contact opnemen met Kasteel de Haar, via marketing@kasteeldehaar.nl.

Meer lezen 

Rijtuigen in het kasteelpark

Rijtuigen in het kasteelpark

Kasteel de Haar haalt de paarden van stal 16 oktober 2021 Het koper- en zilverwerk is glimmend gepoetst, de paarden zijn geborsteld en de koetsiers en postiljons hebben hun galalivrei al klaar hangen. Op zaterdag 16 oktober nemen wij u mee terug naar vervlogen tijden,...

Kasteel de Haar genomineerd voor leukste uitje Utrecht

Kasteel de Haar genomineerd voor leukste uitje Utrecht

Kasteel de Haar genomineerd voor LEUKSTE uitjeHelp ons mee!  Super trots zijn wij! Kasteel de Haar is door ANWB Eropuit genomineerd voor het leukste uitje van de provincie Utrecht 2022. De vakjury van de ANWB heeft gekozen; Kasteel de Haar is kanshebber in de eervolle...

Open top trouwlocatieroute

Open top trouwlocatieroute

   Bezoek Kasteel de Haartijdens de Open Toptrouwlocatie route   De Open Toptrouwlocatie Route is dé open dag om jullie droomlocatie te vinden. Samen met meer dan 250 andere trouwlocaties doet Kasteel de Haar mee met de route op zondag 26 september 2021.  Zoeken...