Historische vondst – vermist leenregister uit 1610 overgedragen aan Kasteel de Haar

12 januari 2022

Een bijzondere ontdekking voor Kasteel de Haar. Een decennialang als vermist beschouwd leenregister werd onlangs teruggevonden. De vinder droeg het leenregister, een vuistdikke bundel met perkamenten omslag vandaag over aan de conservator van Kasteel de Haar. Het register, nr. 92 uit het Archief van De Haar is een afschrift uit 1610 van leenbrieven uit de periode 1440 – 1512. Het document zal worden toegevoegd aan de collectie van het Haarse leenregister dat zich inmiddels bevindt in Het Utrechts Archief.

De vermissing

Het archief van De Haar werd in 1959 door Jkvr. Van Asch van Wijk geïnventariseerd en geïndexeerd. Het register nr. 92 bevond zich toen nog in het kasteel. In 1992 constateerden twee archiefonderzoekers die toegang  hadden gekregen tot de Haarse paperassen dat het bewuste nr. ontbrak. In 2003 werd er besloten om het archief onder te brengen bij het Utrechts Archief om de conditie en veiligheid van de archiefstukken zo goed mogelijk te waarborgen. Bij deze overdracht werd de vermissing opnieuw vastgesteld. 

Ontdekking

Dit jaar kreeg een vaste studiezaalbezoeker van het Utrechts Archief, Denis Verhoef, het beheer over een collectie documenten uit de nalatenschap van een bevriend onderzoeker. Dhr. Verhoef kwam tot de ontdekking dat het vermiste leenregister zich hier in bevond. Na overleg met de erven werd besloten het register terug te brengen naar De Haar.

Feestelijke overdracht

Vandaag nam conservator Katrien Timmers de bundel leenbrieven met veel plezier in ontvangst van Dhr. Verhoef. Enigszins symbolisch, want het kwetsbare eeuwenoude materiaal verhuist direct door naar het Utrechts Archief waar het goed bewaard zal worden, maar nog belangrijker, weer te raadplegen is.

 Voor aanvullende informatie en/of foto’s kunt u contact opnemen met Kasteel de Haar, via marketing@kasteeldehaar.nl.

Meer lezen 

Kasteel de Haar in Top 5 Mooiste kastelen van Nederland

Kasteel de Haar in Top 5 Mooiste kastelen van Nederland

Kasteel de Haar in de top 5 allermooiste kastelen van Nederland 17 maart 2022 Kasteel de Haar staat in de top 5 van de verkiezing “het allermooiste kasteel van Nederland”, dat heeft de ANWB onlangs bekend gemaakt. Daarmee is Kasteel de Haar één van de kanshebbers om...

Kasteel de Haar opent eenmalig privéverblijf

Kasteel de Haar opent eenmalig privéverblijf

Kasteel de Haar opent eenmalig het privéverblijf van de familie Van Zuylen van Nijevelt 3 februari 2022 Vanaf 18 februari opent Kasteel de Haar exclusief de deuren van het Châtelet. Normaal gesproken blijft het Châtelet gesloten voor publiek. Het Châtelet is het...

Is Kasteel de Haar het mooiste kasteel van Nederland?

Is Kasteel de Haar het mooiste kasteel van Nederland?

Is Kasteel de Haar het mooiste kasteel van Nederland? 21 januari 2022 Kasteel de Haar is een van de kanshebbers om de titel ‘allermooiste kasteel van Nederland’ in de wacht te slepen. In samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor...