Historische vondst – vermist leenregister uit 1610 overgedragen aan Kasteel de Haar

12 januari 2022

Een bijzondere ontdekking voor Kasteel de Haar. Een decennialang als vermist beschouwd leenregister werd onlangs teruggevonden. De vinder droeg het leenregister, een vuistdikke bundel met perkamenten omslag vandaag over aan de conservator van Kasteel de Haar. Het register, nr. 92 uit het Archief van De Haar is een afschrift uit 1610 van leenbrieven uit de periode 1440 – 1512. Het document zal worden toegevoegd aan de collectie van het Haarse leenregister dat zich inmiddels bevindt in Het Utrechts Archief.

De vermissing

Het archief van De Haar werd in 1959 door Jkvr. Van Asch van Wijk geïnventariseerd en geïndexeerd. Het register nr. 92 bevond zich toen nog in het kasteel. In 1992 constateerden twee archiefonderzoekers die toegang  hadden gekregen tot de Haarse paperassen dat het bewuste nr. ontbrak. In 2003 werd er besloten om het archief onder te brengen bij het Utrechts Archief om de conditie en veiligheid van de archiefstukken zo goed mogelijk te waarborgen. Bij deze overdracht werd de vermissing opnieuw vastgesteld. 

Ontdekking

Dit jaar kreeg een vaste studiezaalbezoeker van het Utrechts Archief, Denis Verhoef, het beheer over een collectie documenten uit de nalatenschap van een bevriend onderzoeker. Dhr. Verhoef kwam tot de ontdekking dat het vermiste leenregister zich hier in bevond. Na overleg met de erven werd besloten het register terug te brengen naar De Haar.

Feestelijke overdracht

Vandaag nam conservator Katrien Timmers de bundel leenbrieven met veel plezier in ontvangst van Dhr. Verhoef. Enigszins symbolisch, want het kwetsbare eeuwenoude materiaal verhuist direct door naar het Utrechts Archief waar het goed bewaard zal worden, maar nog belangrijker, weer te raadplegen is.

 Voor aanvullende informatie en/of foto’s kunt u contact opnemen met Kasteel de Haar, via marketing@kasteeldehaar.nl.

Meer lezen 

Update 5: Het wetenschappelijk onderzoek

Update 5 van uit het atelier Restauratie van 'De Reixach'december 2023 Er is nieuws vanuit het atelier waar onze 'Tronende Madonna met kind' van Joan Reixach gerestaureerd wordt. Er is hard gewerkt en we delen dan ook graag de laatste bevindingen en nieuwtjes. Scroll...

Landauer in 10 stapjes

Landauer in 10 stapjes

We zijn in de afgelopen maanden een beetje stil geweest over de restauraties van de rijtuigen die thuishoorden op Kasteel de Haar, maar het project loopt nog volop door.