Is Kasteel de Haar het mooiste kasteel van Nederland?

21 januari 2022

Kasteel de Haar is een van de kanshebbers om de titel ‘allermooiste kasteel van Nederland’ in de wacht te slepen. In samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gaat ANWB op zoek naar het allermooiste kasteel van Nederland. Kasteel de Haar is een van de vijftig kastelen die zijn geselecteerd voor de longlist van ‘allermooiste kasteel van Nederland’.

Extra trots

Vanzelfsprekend is Kasteel de Haar trots op deze nominatie. Hoofd Marketing en Programmering Cindy van der Schoot geeft aan: “Alleen de nominatie al is een prachtige bekroning op al het harde werken van de afgelopen jaren door al onze medewerkers en vrijwilligers”. Kasteel de Haar is sinds vijf jaar weer in volle glorie te bewonderen, na een restauratie van ruim twintig jaar. Het kasteel en de bijgelegen gebouwen waren lange tijd een zorgenkind vanwege onder andere een instabiele fundering.  Hierdoor begon het kasteel scheuren te vertonen. 

Langdurige restauratie

In 2001 is een omvangrijk restauratietraject gestart om het kasteel, de bijbehorende gebouwen, het park en de collectie in goede conditie te krijgen en te houden. De kosten voor dit project bedroegen ongeveer 40 miljoen euro. Van der Schoot vertelt: “De kosten voor dit omvangrijke project zijn voor een groot deel betaald met subsidie van de rijksoverheid en de ruime bijdrage van diverse fondsen. Zonder deze financiële hulp was een uniek stuk Nederlandse historie verloren gegaan”. Na een restauratie die twee decennia heeft geduurd, is de ANWB-nominatie voor Kasteel de Haar een mooie beloning voor het harde werk.

Feestelijke overdracht

Nederland telt ruim 550 kastelen, waarvan je er ruim 50 kan bezoeken. Veel van deze prachtige parels zijn nog onontdekt bij het grote publiek. En dat terwijl de ophaalbrug over de slotgracht de poort is naar de mooiste verhalen over excentrieke bewoners, glorietijden en verval. De ANWB is benieuwd naar wat u het mooiste kasteel vindt. De ANWB-verkiezing vindt plaats tot en met zondag 6 maart. Tot die tijd kan er gestemd worden op “het mooiste kasteel van Nederland”. Deze stemming bepaalt welke kastelen eindigen in de top 5. Een deskundige jury kiest een winnaar uit deze top 5. De winnaar wordt op maandag 6 juni bekend gemaakt tijdens de Dag van het Kasteel.

Mocht u op Kasteel de Haar willen stemmen als het ‘allermooiste kasteel van Nederland’, dan kunt u dat doen via www.anwb.nl/kasteel

 Voor aanvullende informatie en/of foto’s kunt u contact opnemen met Kasteel de Haar, via marketing@kasteeldehaar.nl.

Meer lezen 

De Soirées Septembre

De Soirées Septembre

De soirées Septembre Deze september staat Kasteel de Haar op zijn kop; de tijdloze droom van baron Etienne Het gonst bij Kasteel de Haar in september! De gehele maand staat het kasteel in Haarzuilens in het teken van een rijke traditie: het verblijf van gasten van...

Rijtuigen in het kasteelpark

Rijtuigen in het kasteelpark

Kasteel de Haar haalt de paarden van stal 16 oktober 2021 Het koper- en zilverwerk is glimmend gepoetst, de paarden zijn geborsteld en de koetsiers en postiljons hebben hun galalivrei al klaar hangen. Op zaterdag 16 oktober nemen wij u mee terug naar vervlogen tijden,...

Leukste Uitje 2024

Vindt u het kasteel ook het Leukste Uitje van Nederland?