Rondleiding: In dienst van de adel

 

Het adellijke leven kan niet zonder personeel. Rond 1900 was het niet meer dan normaal dat je personeel in dienst had, zeker bij de adel. Personeel hoorde bij het leven, net als eten, drinken en slapen. En wie ook maar een beetje meetelde had tenminste twee “meiden”. Op de Haar gelde ook echt downstairs (keuken, souterrain) upstairs (bel-etage). Downstairs werd er gekookt, at het personeel, speelde het personeel spelletjes en konden ze op een bellenbord zien wie er “gescheld” had. Upstairs speelde het elitaire leven zich af. Het leven van dé familie en hun gasten. Hoewel een groot deel van het personeel jaarlijks overgebracht werd vanuit hun andere huizen en paleizen, waren er ook een aantal vaste krachten die het hele jaar rond op het Nederlandse kasteel werkte. De braon was persoonlijk betrokken bij het personeel. De barones vond dan ook dat Etienne te makkelijk meeging in de looneisen. Het personeel op De Haar had het dan ook zeker veel beter dan veel ander personeel in dienst van de Nederlandse elite. Tijdens een exclusieve rondleiding, langs kamers die normaal niet open zijn voor bezoekers, ontdek je alles van het leven als personeel op De Haar.

Belangrijke informatie:

Kies bij het bestellen van uw kaartje voor kasteelbezoek, incl. rondleiding. Dagelijks zijn er een beperkt aantal plekken beschikbaar voor deze exclusieve rondleiding.