Rondleiding: In dienst van de adel 

Een adellijk leven kan niet zonder personeel. Rond 1900 was het niet meer dan normaal dat er personeel in dienst was, zeker bij adellijke families. Personeel hoorde bij het leven, net als eten, drinken en slapen. En wie ook maar een beetje meetelde had tenminste twee “meiden”.

Upstairs & Downstairs
Op de Haar was er ook echt sprake van downstairs (keuken, souterrain) en upstairs (bel-etage). Downstairs werd er gekookt, at het personeel, werden spelletjes gespeeld en konden ze op een bellenbord zien wie er “gescheld” had. Upstairs speelde het elitaire leven zich af. Het leven van dé familie en hun gasten.

Hoewel een groot deel van het personeel jaarlijks overgebracht werd vanuit hun andere huizen en paleizen, waren er ook een aantal vaste krachten die het hele jaar rond op het Nederlandse kasteel werkte. De baron was persoonlijk betrokken bij het personeel. De barones vond dan ook dat baron Etienne te makkelijk meeging in de looneisen.

Het personeel op De Haar had het ook zeker veel beter dan veel ander personeel in dienst van de Nederlandse elite.

Tijdens een exclusieve rondleiding langs de personeelskamers, die normaal niet open zijn voor bezoekers, ontdek je alles van het leven als personeel op De Haar.

Belangrijke informatie:

Kies bij het bestellen van uw kaartje voor kasteelbezoek, incl. rondleiding. Dagelijks zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar voor deze exclusieve rondleiding. Deze rondleiding loopt t/m 7 juli 2023.

De rondleiding gaat langs de personeelskamers en torens op de bovenste verdieping. Als u slecht te been bent is deze rondleiding wellicht niet geschikt voor u. Onze medewerkers op de lager gelegen zalen vertellen u natuurlijk ook graag alles over het personeel op De Haar.

 

beleef meer