Beroemdheden te gast op Kasteel de Haar

Tijdens de septembermaand kwamen er vaak welgestelde, adellijke en beroemde gasten naar Kasteel de Haar. De baron vond het belangrijk om in hoog aangeschreven kringen te verkeren. Filmsterren, hoge zakelijke relaties en gefortuneerde vrienden. Over een aantal gasten kan barones Alexandra van Zuylen (1957) boeiende verhalen vertellen!

Gregory Peck

Acteur Gregory Peck bracht altijd een enorme stapel van de nieuwste films mee, speciaal voor ons, de kinderen. Hij en zijn vrouw waren nauwe vrienden van de familie en ze kwamen vaak in september naar het kasteel. Ze waren ontzettend aardig. We zetten een filmprojector en filmdoek in de balzaal en nestelden ons met dekens op de grond. Je kunt nog steeds het gat in de minstreelgalerlij zien waar de lens van de projector doorheen stak!

Billy Wilder

Op zondag na de kerk aten we lunch in de eetzaal. Mijn moeder liet altijd hetzelfde serveren, salades met paling en haring. Mijn vader weigerde dan om aan tafel te komen. Hij hield niet de vislucht en beweerde dat hij de geur aan de andere kant van het kasteel kon ruiken. Hij at dan in zijn eentje Spaghetti op zijn kamer. Een van de gasten die wel verzot was op Nederlandse vis was Billy Wilder. Hij bleef maar opscheppen! 

Hélène Rochas

Behalve wij, de kinderen, sliepen er ook altijd wel een stuk of vier, vijf gasten in het châtelet in september. Om in de eetzaal te komen voor het diner, staken ze dan altijd de hangarbrug over, een aparte corridor van het châtelet naar het kasteel. U komt er zelf onderdoor als u het kasteel verlaat. Wij wisten dat er altijd vleermuizen in de hangarbrug zitten en hadden daar grote lol om. De gasten waren namelijk allemaal bang voor vleermuizen. Maar wij wisten hoe we de vleermuizen moesten aanpakken!

Op een keer vloog er een vleermuis in het haar van Hélène Rochas! Moet je je voorstellen, ze was natuurlijk prachtig gekleed en behangen met juwelen. Haar haar had ze altijd in een hele mooie chignon. Het was haar handelsmerk. En nu vloog er een vleermuis in. Ze gilde zo hard dat je het in Harmelen kon horen.

Als madame Rochas later weer naar het kasteel kwam, liet ze altijd een kamermeisje voor zich uit lopen. Ze maakte er een hele parade van. Ze verstopte zich onder sluiers en beschermde zichzelf met een haardscherm. Alles om een aanval van een vleermuis te voorkomen!

Swifty Lazar

Vroeger waren er geen mobiele telefoons. En onze gasten zochten ook de enige telefoon in de telefoonkamer nauwelijks op. Ze vonden het veel leuker om met elkaar te kletsen en om te horen wat iedereen had gedaan na een dag op stap. De enige die werkelijk ochtend, middag en avond aan de telefoon zat, was impresario Irving ‘Swifty’ Lazar. Hij heeft het een keer gepresteerd om zo’n hoge telefoonrekening achter te laten dat mijn vader hem heeft doorgestuurd.

Terug naar serie:

Septembertraditie

Leukste Uitje 2024

Vindt u het kasteel ook het Leukste Uitje van Nederland?