Torendol

Binnenkort te zien!

Ontdek verborgen torens, zolders, trappen, kamers en zelfs weergangen van het kasteel. Zo zag je kasteel de haar nog nooit! 

Deze exclusieve rondleiding brengt je langs plekken in het kasteel die heel lang verborgen zijn gebleven voor bezoekers. Tijdens deze spannende tocht kom je via torens, trappen, smalle gangen, weergangen en kamers in delen van het kasteel die voor het eerst opengesteld zijn. Het kasteel komt extra tot leven dankzij alle verhalen van een gids en ‘augmented reality’. Beklim onze hoogste torens, leer onze ‘huisdieren’ kennen en houd de katapult van de vijand in de gaten. De stenen vliegen je om de oren!

Cuypers’ torendolheid

Al in 1872 klaagde Carel Vosmaer over Cuypers: ‘Overal torens, torens en torens, een ware torendolheid.’ Hij had gelijk. Architect Pierre Cuypers had een grote voorliefde voor torens en dramatische dakenlandschappen. Bij talloze restauraties schroomde hij niet om monumenten te ‘vervolmaken’ door hun torens indrukwekkender te maken en ze te voorzien van gedetailleerde spitsen en bekroningen. Daarom worden in ‘Torendol’ de opvallende torens van het kasteel in de spotlights gezet; het metselwerk in de voet van de Gevangentoren, dat van vóór 1482 dateert, de Duiventoren, waarvan de etages bereikt worden via een smalle spiltrap die zo ‘draait’ dat je niet zwaaiend met een zwaard in je rechterhand naar boven kunt stormen en de Riddertoren waar eind jaren 1920 een medewerker halsbrekende toeren uithaalde en boven op de spits ging staan!

Bezoekersinformatie

De rondleiding is alleen in combinatie met een regulier kasteelbezoek te boeken. Wij adviseren je de tickets vooraf online te boeken in verband met beperkte beschikbaarheid. Kies in het bestelproces “Rondleiding Torendol”. Goed om te weten: het kan druk zijn bij de kassa. Het is ongeveer een kwartier lopen vanaf het kassagebouw tot het kasteel. De rondleidingen vertrekken stipt op tijd. 

Deze rondleiding gaat ook naar de derde en vierde verdieping in het kasteel, waarbij er vele trappen worden beklommen. Hierdoor is deze rondleiding niet voor iedereen geschikt.