Septemberbewoning

Baron Etienne en barones Hélène omringden zich vanaf de beginjaren al met gefortuneerde vrienden. Adel, maar ook nieuwe rijken, bankiers, industriëlen, kunstenaars en schrijvers. Er kwamen ook gasten van Koninklijken Bloede naar het kasteel. Zij zijn terug te vinden in het gastenboek. Koningin Emma bracht in 1901 een bezoek aan De Haar.

Na de Tweede Wereldoorlog zet Egmont, de zoon van baron Etienne en barones Hélène, de septembertraditie voort. De kleinzoon – baron Thierry – zorgt vanaf de jaren ’60 voor een echte revival. Brigitte Bardot, Gina Lollobrigida, Joan Collins, Yves Saint Laurent, Roger Moore, Gregory Peck, ze komen allemaal naar De Haar.

Het kasteelcomplex telt zo’n 200 vertrekken, waaronder ruim 25 badgelegenheden. Er is heel wat nodig om het kasteel klaar te maken voor de komst van de familie en de gasten. Het hele kasteel staat op zijn kop. In de beginjaren, zo rond 1900, worden zelfs paarden, koetsen en automobielen vanuit Parijs naar Nederland getransporteerd.

In de loop van augustus komt er extra versterking. Kamermeisjes, bediening, chauffeurs, de butler, de keukenploeg etc. De koks komen meestal als eersten. Ze beginnen met de voorbereidingen, de keuken inrichten, bouillons trekken. Dan begint in het kasteel ook naar eten te ruiken en krijgt het kasteel ineens een huiselijke sfeer.

De baron neemt zijn rol als Grand Seigneur erg serieus; hij heeft er een dagtaak aan. In het begin van de twintigste eeuw staat er in iedere krant een soort societyrubriek: de ‘Chronique Mondaine’. In die rubrieken wordt beschreven hoe de aristocratie en Beau Monde zich vermaakt. De baron – of eigenlijk zijn secretaresse – houdt hele plakboeken bij van die rubrieken en neemt menu-ideeën en namen over: “Quelques noms pour invitations.”

Nu zijn het de vijf dochters en de kleindochters van baron Thierry die de traditie kunnen voortzetten. De familie is weliswaar geen eigenaar meer van het kasteel, maar heeft wel het recht behouden hier één maand per jaar te verblijven. Het eigendom van het kasteel en het park is in het jaar 2000 overgedragen aan Stichting Kasteel de Haar. Deze stichting heeft tot doel het kasteel te behouden en open te stellen voor het publiek.

Leukste Uitje 2024

Vindt u het kasteel ook het Leukste Uitje van Nederland?