Exclusieve kerst in de kapel

11 t/m 19 december 2021

Een unicum op het kasteel deze winter. Van 11 t/m 19 december 2021 zullen we de Kapel tijdelijk openstellen voor publiek. Nieuw deze winter is dat we de Kapel volledig in de traditionele kerstsfeer zullen versieren, compleet met lichtjes en wensboom. Nieuwsgierig naar waar de familie Van Zuylen deze eeuwenoude Kapel voor gebruikte?


Exclusieve openstelling
Aan de voet van Kasteel de Haar ligt de bijbehorende, eeuwenoude Kapel als een laatste tastbare herinnering aan het oude dorpje Haarzuilens. Van 11 t/m 19 december 2021 kun je tussen 12:00-15:00 uur een exclusief kijkje nemen in dit, doorgaans voor publiek gesloten, monument. Onze zaalgidsen vertellen graag over de roemrijke geschiedenis van het monument.

Historische Kapel
De sfeervolle Kapel wordt gekenmerkt door sereniteit en elegante eenvoud. De glas-in-loodramen, de middeleeuwse heiligenbeelden en de kleurige beschilderingen zorgen voor een heel bijzondere sfeer. Van het bestaan van de Kapel wordt voor het eerst rond 1420 melding gemaakt.

Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt besluit rond 1890 niet alleen zijn voorvaderlijk kasteel te laten herbouwen, maar tegelijkertijd ook de Kapel als slotkapel te laten restaureren. Meesterarchitect Pierre Cuypers laat eerst de resten van Kapel en toren consolideren totdat in 1894 het daadwerkelijke herstel wordt gestart. Het koor en het schip worden vrijwel vanaf de grond opgebouwd, terwijl in het transept nog oud muurwerk verwerkt wordt. Het geheel wordt in neogotische stijl uitgevoerd. De restauratie van de Kapel wordt in 1899 afgerond.

Bezoekersinformatie
De Kapel is te bezoeken van 11 t/m 19 december van 12:00 tot 15:00 uur. Voor een bezoek aan de Kapel volstaat het kopen van een parkkaartje (€ 7,- voor volwassenen, € 5,- voor kinderen) uiteraard is de kapel ook te bezoeken met een kasteelkaartje.