KASTEELWINKEL en ontvangst

Bij het openstellen van het kasteel voor bezoekers komen veel dingen kijken. In het werk in het souterrain zit veel afwisseling. Hoe leuk is het als u bezoekers mag begroeten, de weg mag wijzen, informatie mag geven over hun bezoek en artikelen uit de winkel mag verkopen en aanvullen?! Samen met enthousiaste collega’s bent u bezig om bezoekers een unieke ervaring te bieden.

Hoe Ziet een dienst eruit?

 

Vanaf het moment dat ik het kasteelterrein op kom maakt mijn hart een sprongetje. Achter de bomen komt het prachtige kasteel tevoorschijn en ik weet dat het weer een mooie dienst wordt.

We beginnen met de dagstart. Daarin wordt verteld wat er anders is dan anders. Soms is er bijvoorbeeld een bruiloft of evenement. Ik drink een kopje thee met mijn collega’s en we praten gezellig bij. Voordat de kasteeldeur opengaat, zorg ik dat ik een portofoon bij me heb. In de winkel kijk ik of alles netjes ligt en of de leuke souvenirs aangevuld moeten worden.

Dan komen de eerste bezoekers binnen. We maken een praatje en ik vertel wat ze kunnen verwachten. Ook vertel ik dat ze nog gebruik kunnen maken van extra faciliteiten zoals een audiotour. Hiervoor verwijs ik ze naar mijn collega die achter de kassa staat. Er komen steeds meer gasten binnen. Sommigen vinden zelf hun weg. Anderen help ik.

Na ongeveer een uurtje komen de eerste gasten weer terug. Ik loop op ze af om te vragen hoe ze het vonden. De bezoekers geven aan dat ze het een geweldig kasteel vinden en dat ze geholpen zijn met de uitleg. Dit vind ik fijn te horen, omdat mijn uitleg aan een leuk kasteelbezoek heeft bijgedragen. De mensen geven aan nog wat te willen eten en drinken. Dat kan bij het Koetshuis. Ik leg uit waar dit is.

Tussendoor eet ik een broodje met de zaalgidsen in de vrijwilligersruimte. We wisselen dan meestal de leuke momenten met elkaar uit. We genieten van elkaars verhalen. Als ik terugkom gaat mijn collega lekker eten. Om 14:00 ben ik klaar met mijn dienst. Het was gezellig en ik verheug me nu alweer op de volgende keer! Ik wens mijn collega’s van de middagdienst een fijne dienst en loop richting de auto. Voordat ik in de auto stap kijk ik altijd nog een keer achterom om nog één keer dat prachtige kasteel te zien.

(Helga Boterman)

Hoe WORDt u VRIJWILLIGER KASTEELWINKEL EN ONTVANGST?

 

Het is alweer drie jaar geleden, dat de Spaanse familie van mijn schoondochter voor het eerst naar Nederland kwam. Dan ga je vol trots de mooie dingen van Nederland laten zien. In het programma hadden we ook Kasteel De Haar opgenomen. Bij binnenkomst trof ik daar een folder aan met de tekst: “Vrijwilliger gezocht”. Die heb ik meegenomen.

Met de herinnering aan de vorige dag heb ik contact opgenomen. Ik kon dezelfde week op gesprek komen en had een goed gesprek met de coördinator van de vrijwilligers. Het meest intrigeerde mij de functie in het souterrain. Het ontvangen van de bezoekers en het, indien zij dat willen, wegwijs maken of al iets vertellen over het kasteel.

Na dit gesprek werd ik uitgenodigd voor een introductieavond met nog anderen.
De maandag daarop ben ik gestart onder begeleiding van een “collega”, die mij alle wetenswaardigheden heeft verteld. Ik had het die dag zeker naar mijn zin. Toch wilde ik nog meer van het kasteel weten. Ik heb toen ook de bijeenkomsten voor zaalgidsen meegemaakt. Ik vond het belangrijk dat ik beneden wist, wat er zich boven allemaal afspeelt.

Sinds november 2019 is ook de kasteelwinkel in het souterrain gekomen. Dat is een leuke aanvulling. Bij drukte kan ik daar hand- en spandiensten verrichten.
Ik ga iedere week met heel veel plezier naar mijn plek in Kasteel De Haar, met ontzettend leuke collega’s, en hoop dit nog heel veel jaren te kunnen doen.

Edwin Okel (Vrijwilliger ontvangst en winkel)

ALS VRIJWILLIGER KASTEELWINKEL en ontvangst….

 

– bent u minimaal een dag(deel) per week aanwezig op een vaste, vooraf afgesproken dag,

– bent u netjes, klantvriendelijk en bied u service aan onze bezoekers,

– heeft u eerder aan een kassa gewerkt,

– bent u lichamelijk fit,

– kunt u goed overleggen en samenwerken,

– spreekt u de Nederlandse taal goed en Engels in de basis,

– kunt u een VOG verklaring overleggen.

WAT BIEDT KASTEEL DE HAAR U?

 

Kasteel de Haar organiseert veel voor vrijwilligers. Er zijn door het jaar heen meerdere extra activiteiten. U kunt daarbij denken aan het meedoen in werkgroepen. Daarnaast zijn er lezingen, uitjes, de jaarlijkse vrijwilligersborrel en het jaarlijkse vrijwilligersfeest. Ook worden uw reiskosten vergoed (19ct p/km).

Verder geeft Kasteel de Haar vrijwilligers met verschillende regelingen korting op (groeps)bezoek in het kasteel en het park, huur van ruimtes en artikelen in de kasteelwinkel.