Stichting

Instandhouding van kasteel, collectie en park

Na eeuwen privébezit te zijn geweest, heeft Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar in 2000 het kasteel en omliggende park (circa 55 hectare) ondergebracht in de Stichting Kasteel de Haar om de benodigde restauratie uit te kunnen voeren en het kasteel voor de toekomst te behouden.

Eveneens in het jaar 2000 is het landgoed Haarzuilens (de 400 hectare buiten kasteel en park) aangekocht door de Vereniging Natuurmonumenten. Natuurmonumenten heeft bij deze transactie 20 miljoen euro aan Stichting Kasteel de Haar gegeven, dit geld is gebruikt voor de restauratie van kasteel en park.

 

Eigenaar
Op 2 januari 2011 is Baron Thierry van Zuylen van Nijevelt van de Haar, de laatste bewoner van het kasteel, op 78-jarige leeftijd overleden. De familietradities zullen worden voortgezet door de vijf dochters van de baron. Hoewel zij geen eigenaar zijn van het kasteel, behouden zij wel het recht om in de maand september te verblijven op het kasteel.

 

Doelstelling stichting
Stichting Kasteel de Haar heeft als doel de eenheid van het landgoed en het kasteel te behouden en te zorgen dat het kasteel nu en in de toekomst geopend kan blijven voor publiek zodat bezoekers kunnen genieten van het unieke ensemble van kasteel, interieur en omgeving.

 

Activiteiten
Om het kasteel in goede conditie te houden is veel onderhoud benodigd. Stichting Kasteel de Haar probeert de jaarlijks benodigde gelden hiervoor zelf te verdienen en ontvangt geen subsidie voor de museale taak. Om toch aan de benodigde gelden te komen organiseert de stichting jaarlijks vele activiteiten op het gebied van toerisme, zakelijke en particuliere ontvangsten en evenementen.

Door een bezoek te brengen aan het park, het kasteel en één van onze evenementen, door uw huwelijk hier te laten inzegenen, uw bedrijfsfeest te vieren en door het doen van een aankoop in onze kasteelwinkel, werkt u mee aan de instandhouding van kasteel, collectie en park.


Vrijwilligers

Stichting Kasteel de Haar zou dit alles niet kunnen bewerkstelligen zonder de inzet van de ruim 230 vrijwilligers die zich met veel liefde inzetten voor de instandhouding van De Haar. Hierdoor is Stichting Kasteel de Haar in staat de bezoekers blijvend te laten genieten van al het moois dat De Haar te bieden heeft.

Leukste Uitje 2024

Vindt u het kasteel ook het Leukste Uitje van Nederland?