Zo zag u Kasteel de Haar niet eerder

Torendol | de rondleiding

Wegens succes verlengd in de kerstvakantie
18 december 2021 t/m 9 januari 2022

De exclusieve rondleiding torendol brengt u langs plekken in het kasteel die heel lang verborgen zijn gebleven voor bezoekers. Tijdens deze spannende tocht komt u via torens, trappen, smalle gangen, weergangen en kamers in delen van het kasteel die voor het eerst opengesteld zijn. Het kasteel komt extra tot leven dankzij alle verhalen van een persoonlijke gids en ‘augmented reality’. Beklim onze hoogste torens, leer onze ‘huisdieren’ kennen en houd de katapult van de vijand in de gaten. De stenen vliegen u om de oren!

Ontdek deze exclusieve rondleiding

Nadat op eigen gelegenheid het kasteel is bezocht, waarbij de bezoeker een kijkje krijgt in het flamboyante jetsetleven van de familie Van Zuylen, is het tijd voor het kijkje achter de schermen. Een privégids laat verborgen plekken in het kasteel zien en vertelt de bijzondere verhalen, die achter de kasteelmuren schuilgaan. Ontdek de weergangen van het kasteel waar het personeel vroeger ongezien langs kon sluipen, ronde wenteltrappen die naar verschillende torens leiden en voor het eerst opengestelde slaapkamers die alleen te bezichtigen zijn tijdens deze exclusieve rondleiding.

 Tijdens de aanvullende rondleiding van 60 minuten zorgen extra visuele dimensies voor een unieke ervaring. In verschillende ruimtes zijn scenes te zien op tablets, die het verhaal van de gids nog levendiger maken. Het bezoek aan het kasteel en de exclusieve aanvullende rondleiding duren in totaal ongeveer 120 minuten.

Tickets zijn nu beperkt beschikbaar!

Deze exclusieve rondleiding is alleen te boeken in combinatie met een kasteelticket. Omdat de rondleiding zo’n succes is geweest, zullen we de rondleiding herhalen in de kerstvakantie. Tickets hiervoor zijn beschikbaar van 18 december 2021 t/m 9 januari 2022.

Cuypers’ Torendolheid

Al in 1872 klaagde Carel Vosmaer over Cuypers: ‘Overal torens, torens en torens, een ware torendolheid.’ Hij had gelijk. Architect Pierre Cuypers had een grote voorliefde voor torens en dramatische dakenlandschappen. Bij talloze restauraties schroomde hij niet om monumenten te ‘vervolmaken’ door hun torens indrukwekkender te maken en ze te voorzien van gedetailleerde spitsen en bekroningen. Daarom worden in ‘Torendol’ de opvallende torens van het kasteel in de spotlights gezet; het metselwerk in de voet van de Gevangentoren, dat van vóór 1482 dateert, de Duiventoren, waarvan de etages bereikt worden via een smalle spiltrap die zo ‘draait’ dat u niet zwaaiend met een zwaard in uw rechterhand naar boven kunt stormen en de Riddertoren waar eind jaren 1920 een medewerker halsbrekende toeren uithaalde en boven op de spits ging staan!