HET BLOEMENTEAM VAN KASTEEL DE HAAR

Wat is nou mooier dan met échte bloemstukken het kasteel gezellig maken? Het bloementeam vindt dat ook. Daarvoor plukken zij, als de Dahlia’s bloeien, groen en Dahlia’s in de tuin. Ze maken er mooie bossen van voor in het kasteel. Ook in de herfst en de winter maken zij gezellige (kerst)stukken voor in de ruimtes. Daarnaast vullen zij de keuken met groenten, fruit en kruiden. Er worden vele complimenten gehoord over de mooie stukken!

Hoe Ziet een dienst eruit?

Vanmorgen ben ik vroeg opgestaan. Ik mag weer bloemschikken op het kasteel. Het is zomer en dan bloeien de dahlia’s in de kasteeltuin. Daar gaan we straks een flinke bos van plukken om in de kamers van het kasteel neer te zetten.

Mijn collega en ik zorgen ervoor om 9 uur op het kasteel te zijn. Er zijn nog geen andere vrijwilligers. We halen een portofoon op uit de vrijwilligersruimte, pakken een snoeischaar, en gaan aan het werk.

Het is nog stil in het park, het gras is nog nat en we genieten van alles wat groeit en bloeit in de tuinen. We knippen lange en korte bloemen en leggen ze in een kruiwagen. We zorgen ervoor, dat we de planten niet kaalplukken, zodat parkbezoekers ook van de dahlia’s kunnen genieten!

Terug in het kasteel gaan we naar onze werkruimte en zetten de bloemen in het water. De hoofdtuinman heeft al voor flink wat takken met groen blad gezorgd. Nu gaan we alle kamers langs om de vazen met oude bloemen op te halen. We maken de vazen zorgvuldig schoon. Daarna vullen we die weer met verse bloemen. Een mooie grote vaas met een flink boeket voor de Main Hall, en kleinere vazen voor de slaapkamers.

Tussendoor drinken we even koffie met andere vrijwilligers, die inmiddels ook zijn binnengekomen. We krijgen veel complimenten over de mooie dahlia’s. Rond 1 uur hebben we alles opgeruimd en gaan we voldaan naar huis.

(Toos van den Bosch, vrijwilliger bloementeam)

Hoe WORDt U VRIJWILLIGER BIJ HET BLOEMENTEAM?

 

Alles wat groeit is en bloeit is mijn passie. Mijn man, die al een tijd vrijwilliger was op het kasteel, vertelde mij af en toe over het bloementeam en de fantastische bloemstukken die door deze vrijwilligers worden gemaakt. Het was dus niet verwonderlijk dat ik meteen enthousiast was toen ik hoorde dat er, juist bij het bloementeam, een plekje vrijkwam.

Ik nam contact op en kon vrijwel meteen een paar keer proefdraaien. Mijn weg vinden in het kasteel was daar onderdeel van. Dat was nog best lastig in het begin. Waar staan nu precies de grote en kleinere stukken en hoe kom ik daar?

Mijn start was in het dahliaseizoen. Wat is er nou mooier dan in lichte ochtendnevel, met een kruiwagen als transportmiddel, de meest prachtige dahlia’s plukken? En ze daarna, met groen uit de tuin, in grote en kleinere stukken verwerken! Kortom, ik was verkocht en heb me definitief aangemeld.

Het bloementeam is een heel enthousiast team van acht personen met een enorme passie voor groen, bloemen en mooi opgemaakte stukken. In het dahliaseizoen zetten we ons twee keer per week in. Buiten het dahliaseizoen, wanneer we bloemen die langer goed blijven verwerken, is dat één keer per week. In de maand december dragen we met onze kerststukken bij aan de bijzondere sfeer in het kasteel.

(Marja Verhagen, vrijwilliger bloementeam)

ALS VRIJWILLIGER BIJ HET BLOEMENTEAM….

 

– bent u op de aangewezen vaste dag beschikbaar,
– kunt u bloemen, groen en decoratief materiaal netjes uit de kasteeltuinen halen,
– heeft u gevoel voor bloemen en bloemstukken,
– kunt u bloemstukken maken die passen in het kasteel, of wil je dit leren,
– weet u dat de spullen in het kasteel waardevol en kwetsbaar zijn,
– kunt u goed overleggen en samenwerken in een team,
– bent u lichamelijk fit.

WAT BIEDT KASTEEL DE HAAR U?

 

Kasteel de Haar organiseert veel voor vrijwilligers. Er zijn door het jaar heen meerdere extra activiteiten. U kunt daarbij denken aan het meedoen in werkgroepen. Daarnaast zijn er lezingen, uitjes, de jaarlijkse vrijwilligersborrel en het jaarlijkse vrijwilligersfeest. Ook worden uw reiskosten vergoed (19ct p/km).

Verder geeft Kasteel de Haar vrijwilligers met verschillende regelingen korting op (groeps)bezoek in het kasteel en het park, huur van ruimtes en artikelen in de kasteelwinkel.