ZAALGIDS BIJ KASTEEL DE HAAR

Achter elke deur en elk detail in het kasteel zit wel een verhaal. Deze verhalen brengen het kasteel tot leven. Ze worden verteld aan bezoekers. Als zaalgids beantwoordt u vragen over het gebouw, de familiebewoning en de collectie en vertelt u gastvrij en met passie. U weet als geen ander de sfeer van de septemberbewoning over te brengen. Samen met enthousiaste collega’s bent u bezig om bezoekers een unieke ervaring te bieden.

Hoe ziet een dienst eruit?

Door het park loop ik naar het kasteel dat voor me ligt in al zijn glorie. Daar ga ik vandaag een béétje bij horen. Ik ben daar gids!
In de gidsenruimte ontmoet ik mijn collega’s. Ik maak een praatje met de één en dol wat met de ander. We gaan naar de nieuwe keuken voor de “briefing” door de coördinator van dienst. We krijgen wat mededelingen te horen, soms over een groep Belgen die ons kasteel komt bezoeken, soms over een bruiloft die zal plaatsvinden.
Dan mét portofoon naar de ruimte die op mijn roostertje is aangegeven. Ik blijf een kwartier of een halfuur op een bepaalde plaats en dan wissel ik met een andere gids. Ik heb drie functies, vind ik. Eén: ik wil verhalen vertellen en de vragen van bezoekers over het kasteel en over de familie Van Zuylen beantwoorden. Twee: ik ben gastheer. Ik wil zorgen dat de bezoekers straks tevreden het kasteel verlaten. Drie: ik ben suppoost. Ik houd al die mooie tapijten, schilderijen en meubels van het kasteel in de gaten. Ik dring me niet op, maar stel me vriendelijk op.
Af en toe heb ik een pauze van een kwartier. Dan ontmoet ik in de gidsenkamer andere gidsen en wisselen we ervaringen uit. Over het jongetje, bijvoorbeeld, dat dacht dat de draagkoets een hondenhok was en over de dame die al honderden kastelen had bezocht en De Haar het mooiste vond!
Aan het eind van de dienst vul ik de presentielijst in en ga ik naar huis.
Dag kasteel. Tot gauw!
Jène van Moorsel, zaalgids

Hoe wordt u zaalgids?

 

Ik heb het vertellen van verhalen altijd fantastisch gevonden en wilde daar iets leuks mee doen. Na wat googelen kwam ik op de ideale mogelijkheid: zaalgids worden bij Kasteel De Haar! Ik kreeg na mijn aanmelding een uitnodiging voor de introductieavond. Daar maakte ik kennis met het kasteel en een aantal collega’s. Ik werd gastvrij ontvangen en kreeg het verhaal van het kasteel te horen in een notendop. Eerst in de vorm van een presentatie en daarna zelfs met een korte tour door het kasteel!

Twee weken na de introductieavond begon de zaalgidsopleiding. Die bestaat uit tien bijeenkomsten. In de eerste sessies werden wij in kleine groepen verdeeld. Elk groepje kreeg een rondleiding door het kasteel van één van de instructiegidsen. In de laatste paar sessies gaven wij zelf een deel van de rondleiding. We kregen feedback van elkaar. Eerst was het wel even spannend om het verhaal zelf te vertellen, terwijl een ervaren instructiegids meeluisterde… De instructiegidsen zijn echter superbegripvol en lieten mij me op mijn gemak voelen. Daardoor kwam mijn verhaal er vloeiend uit.

Nadat ik acht sessies had gehad, mocht ik een keertje zelf op zaal staan. Ik vond het fantastisch! Ik merkte dat ik het verhaal inmiddels goed kende en toe was aan de laatste stap van de opleiding: de 1-op-1 rondleiding. Hierbij mocht ik de gehele rondleiding geven aan een instructiegids. Dit was wel even spannend, maar ik kende het verhaal goed en wist te slagen! Nu mag ik meerdere keren per maand als zaalgids staan op het mooiste kasteel van Nederland. Zie ik jou hier binnenkort ook?

(Ricardo Maldonado de Sevilla, zaalgids)

ALS ZAALGIDS….

 

– bent u minimaal twee keer in de maand aanwezig op een vaste, vooraf afgesproken dag;

– bent u netjes, klantvriendelijk en servicegericht;

– heeft u een goed inlevingsvermogen;

– kunt u de hoofdlijnen van een tekst begrijpen en overbrengen;

– kunt u het verhaal en antwoorden op vragen beeldend vertellen;

– kunt u, naast het vertellen, ook overzicht bewaren in een zaal;

– bent u lichamelijk fit;

– spreekt u de Nederlandse taal goed en Engels in de basis.

WAT BIEDT KASTEEL DE HAAR U?

 

Kasteel de Haar organiseert veel voor vrijwilligers. Er zijn door het jaar heen meerdere extra activiteiten. U kunt daarbij denken aan het meedoen in werkgroepen. Daarnaast zijn er lezingen, uitjes, de jaarlijkse vrijwilligersborrel en het jaarlijkse vrijwilligersfeest. Ook worden uw reiskosten vergoed.

Verder geeft Kasteel de Haar vrijwilligers met verschillende regelingen korting op (groeps)bezoek in het kasteel en het park, huur van ruimtes en artikelen in de kasteelwinkel.