Het rijtuigenproject

In augustus 2018 zijn de vijf belangrijkste rijtuigen van Kasteel de Haar naar het restauratieatelier gebracht voor een serieuze restauratie. Een team van specialisten maakt de oude verflagen schoon, reinigt de stoffen en vult de gaten. Voor het schoonmaken alleen al zijn enkele tienduizenden wattenstaafjes nodig. De restauratie gaat naar verwachting een half jaar per rijtuig in beslag nemen. Mario Broekhuis, afgestudeerd in de rentmeesterij, houdt jullie tijdens de restauratie op de hoogte!

Mario voelt zich helemaal thuis op een historische buitenplaats als De Haar. Hij weet bovendien alles van rijtuigen en kan daar heerlijk over vertellen. Vandaar dat Mario op deze pagina ons een update geeft van het verloop van de restauratie van de rijtuigen voor De Haar. De rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel de Haar.

Landauer   |   Jachtbreak   |   Victoria   |   Caleche

Landauer

Landauer van Kasteel de Haar is gerestaureerd

Een half jaar stond ervoor in de planning, het werden een kleine twee jaar: de restauratie van de landauer nam langer in beslag dan verwacht. Maar…hij is af!

Landauer in 10 stapjes

Landauer in 10 stapjes

We zijn in de afgelopen maanden een beetje stil geweest over de restauraties van de rijtuigen die thuishoorden op Kasteel de Haar, maar het project loopt nog volop door.

Jachtbreak

Echte liefde – Jachtbreak Deel 5

Nog feilloos kan ik mij herinneren hoe ik als ventje van een jaar of acht bij mijn grootvader op het erf een doek optilde en oog in oog kwam te staan met het houten wiel van iets dat ik verder niet kon thuisbrengen.

Hij is klaar! – Jachtbreak Deel 7

Hij is klaar! – Jachtbreak Deel 7

Wat staat hij daar prachtig te zijn, nu nog op Restauratiecentrum Stolk in Balkbrug en straks bij de stallen van Kasteel de Haar. Na een half jaar van intensief werk is de restauratie van de jachtbreak af.

De rijdende Nachtwacht – Jachtbreak Deel 4

De rijdende Nachtwacht – Jachtbreak Deel 4

Groot nieuws deze week, dat de Nachtwacht onder handen gaat. De restauratie in het Rijksmuseum zal te vergelijken zijn met een ‘ziekenhuisbezoek’. Aan de hand van allerlei onderzoeken stellen de restauratoren hun diagnose en ze gaan volgens een behandelplan…

Brak in 1907 – Jachtbreak Deel 3

Brak in 1907 – Jachtbreak Deel 3

De jachtbreak van Kasteel de Haar ligt inmiddels volledig uit elkaar in de werkplaats. Terwijl Maria Stolk zich op de stoffering stort, heeft haar echtgenoot Piet de disselboom van het rijtuig weer pas gemaakt en repareert scheuren in het hout.  

Professoren – Jachtbreak Deel 2

Professoren – Jachtbreak Deel 2

Als iets Claas Conijn bezighoudt, dan is het om het rijtuig opgewaardeerd te krijgen als erfgoed. Dat het geen ‘hobbyobject’ meer is, maar net zo belangrijk om door te geven aan volgende generaties als de kunst van de oude meesters.

Kussenproblematiek – Jachtbreak Deel 1

Kussenproblematiek – Jachtbreak Deel 1

Na de start vorige week van het rijtuigproject van Kasteel de Haar is het nog betrekkelijk rustig in het restauratiecentrum in Balkbrug. De drie rijtuigen zijn uitgeladen. Restaurateur Maria Stolk: “We hadden de afbladderende verf van de Grand Duc al voor het transport gefixeerd…

Victoria

Elegante Dame is klaar! – Deel 6

Na een maandenlange en intensieve restauratie is de Grand Duc van Kasteel De Haar weer een absolute beauty. De vuile vernis en smeer is verwijderd, de afbladderende verf geconserveerd en aangevuld, mottengaatjes gestopt, uitgedeukt, leer ingevet en bijgekleurd…

Forse Schreden – Victoria Deel 2

Forse Schreden – Victoria Deel 2

De aanpak van de Grand Duc -die naam houden we gemakshalve aan- vordert met forse schreden. Het rijtuig van Kasteel de Haar is gaandeweg steeds toonbaarder. Het gecraqueleerde lakleer is schoongemaakt, kale plekjes van de binnenbekleding zijn ingevuld en het onderstel…

Zwaardpenseel van eekhoornhaar (deel 3)

Zwaardpenseel van eekhoornhaar (deel 3)

Het is even stil gebleven rond de Grand Duc, het tweede rijtuig van Kasteel de Haar dat in de restauratiewerkplaats staat. Dat had alles te maken met het minutieus schoonmaken van de oude lagen. Dat is inmiddels voor ons, nu het we het proces stapje voor stapje volgen…

Grand Duc of Victoria – Deel 1

Grand Duc of Victoria – Deel 1

Nu de bok er op zit is de Grand Duc van Kasteel de Haar ineens van naam veranderd: we noemen het een Victoria. Bij Stolk in Balkbrug is de restauratie opgepakt van het tweede rijtuig van Kasteel de Haar.

Kussengevecht – Victoria Deel 5

Kussengevecht – Victoria Deel 5

In het depot van het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek loopt iemand rond met een nieuwsgierige blik. In zijn handen een breed, blauw kussen afkomstig van één van de rijtuigen die oorspronkelijk van Kasteel de Haar…

De Caleche