De verborgen kamers van De Haar

Deze rondleiding is inmiddels afgelopen

De rondleiding ‘De verborgen kamers van De Haar’ geeft je een unieke blik in het geheime leven van het kasteelpersoneel. Tijdens een enerverende tocht over de derde verdieping van het kasteel, ontdek je hoe en waar de bedienden werkten en sliepen. De zolder waar de koks, knechten en kamermeisjes leefden is, na een complete restauratie, voor het eerst te bezoeken.

De werkkamers en slaapplekken van het personeel

Via weggestopte gangen en smalle wenteltrappen kom je in de geheime vertrekken van het kasteel terecht. Van de bedrijvige strijkkamer tot in de sfeervolle recreatieruimte, waar het kasteelpersoneel ’s avonds laat nog een potje sjoelde. En van de linnenkamer in de hoge Riddertoren daal je weer af tot aan de simpele slaapkamers van de bedienden.

Het leven op het kasteel door de jaren heen

Bij de inrichting van de kamers op de derde verdieping is soms de beginperiode van het kasteel als uitgangspunt genomen (circa 1910) en soms de periode na 1960, de tijd waarin het kasteel moderniseringen onderging. Hierdoor krijg je een beter beeld van het leven op de personeelsverdieping en de veranderingen door de jaren heen. Opvallend is hoe modern de vertrekken van de bedienden al waren voor die tijd. Zo waren er rond 1910 al closetten met waterspoeling!

Meer geheimen: hoe werkt de brug van het kasteel?

De rondleiding bevat ook een aantal verrassingen. Ineens geniet je vanaf een platje in de buitenlucht van een uniek uitzicht op de Main Hall. Of je belandt bovenin een toren waar je ontdekt hoe de ophaalbrug en het valhek bij de hoofdingang te bedienen zijn. Dit nog volledig werkende systeem met houten tandwielen is, net als de personeelsvertrekken, voor het eerst zichtbaar voor publiek. Bezoekers die de trapjes en nauwe gangen trotseren krijgen een uniek inkijkje in het verborgen leven van de mensen die het kasteel draaiende hielden.

Lees hier het verhaal van gastconservator Ileen Montijn!