Grootsch en Meesleepend
Adel op de Haar

 

Dit najaar, vanaf 20 september, staat Kasteel de Haar helemaal in het teken van het grootse en meeslepende leven van de adel. Ontdek alles over de buitengewone levens, tradities en privileges waar wij ons, in de tegenwoordige tijd, haast niets meer bij voor kunnen stellen.

Zien en gezien worden

Is het de huwelijkspolitiek, hun vooroudergekte, de bevoorrechte positie of misschien wel dit allemaal dat ervoor zorgde dat er door de adel groots en meeslepend geleefd werd. Hoewel de meeste adellijke families tegenwoordig niet meer kunnen leven van het grondbezit en er in Nederland tegenwoordig gewoon belasting betaald wordt, was dit eeuwenlang heel anders. Vriendjespolitiek, rijk trouwen, fenomenaal feesten en het strooien met je familiewapen, de adel hield er niet alleen bijzondere privileges op na, maar leefde in alles Grootsch & Meeslepend.

Wat een kloeke kerels waren die van Zuylens toch!

Al vanaf de 13e-eeuw behoorde de familie Van de Haer tot de dienstadel van de Utrechtse Bisschop. In 1434 kwam Kasteel de Haar in handen van de roemrijke familie Van Zuylen. In 1890 besluit baron Etienne van Zuylen van Nijevelt de zwaar vervallen ruïne De Haar om te toveren tot een kasteel dat in alle opzichten subliem was. Baron Etienne maakt van het kasteel een soort familiemuseum. Een opdracht die architect Pierre Cuypers als geen ander begrijpt. Door zijn beeldend vermogen is het kasteel en het interieur een ‘leesbaar’ geschiedenisboek.

Adel op De Haar

Ook hier, op De Haar, werd uitbundig gevierd, draaide het om indruk maken op familie en belangrijke invloedrijke personen en werd er groots geleefd. De familie van Zuylen van Nijevelt was een belangrijke naam in de internationale en nationale politiek. En de baron en barones leidden een veel flamboyanter leven dan toen in Nederland de gewoonte was

Vanaf 20 september 2022

Ontdek tijdens een bezoek  vanaf 20 steptember hoe de adel op De Haar leefde, wat het betekende om van adel te zijn, welke privileges, maar ook verplichtingen erbij de adel hoorde, toen en nu.

Voor de tentoonstelling hoeven geen aparte tickets gekocht te worden. Een ticket voor een kasteelbezoek geeft ook toegang tot de tentoonstelling.