Grootsch en Meesleepend
Adel op de Haar

 Net gemist

Kasteel de Haar helemaal in het teken van het grootse en meeslepende leven van de adel: vanwege de grote belangstelling en waardering is de tentoonstelling ‘Grootsch en Meesleepend’ tot en met 7 juli verlengd! Ontdek alles over de buitengewone levens, tradities en privileges waar wij ons, in de tegenwoordige tijd, haast niets meer bij voor kunnen stellen.

Wist u dat Kasteel de Haar al sinds 1150 bestaat en dat de bewoners al meer dan 800 jaar tot de adelstand behoren? Dat betekende in 1300 natuurlijk wat anders dan heden ten dage. Maar er zijn zeker overeenkomsten tussen al die adellijke kasteelbewoners. Ze leefden in ieder geval Grootsch en Meesleepend! In deze tentoonstelling worden ze belicht aan de hand van verhalen en bijzondere objecten. Bij deze expositie is ook een speciale rondleiding beschikbaar over het leven van het personeel op De Haar: In dienst van de adel.

Zien en gezien worden

Is het de huwelijkspolitiek, hun vooroudergekte, de bevoorrechte positie of misschien wel dit allemaal dat ervoor zorgde dat er door de adel groots en meeslepend geleefd werd. Hoewel de meeste adellijke families tegenwoordig niet meer kunnen leven van het grondbezit en er in Nederland tegenwoordig gewoon belasting betaald wordt, was dit eeuwenlang heel anders. Rijk trouwen, fenomenaal feesten en het strooien met je familiewapen, de adel hield er niet alleen bijzondere privileges op na, maar leefde in alles Grootsch & Meeslepend.

Huwelijkspolitiek

Iets typisch adellijks is bijvoorbeeld strategisch trouwen. Dirk van Zuylen van kasteel Harmelen trouwde in 1434 met Yosina van kasteel De Haar. Hun nageslacht noemde zich Van Zuylen van de Haer en bezat twee kastelen, twee keer zoveel land en twee keer zoveel speciale rechten! Honderden jaren later streepte Etienne van Zuylen van Nijevelt in de adelsboekjes namen aan van de families met het meeste land en het grootste fortuin. Voor zijn zoons om daar uit een vrouw te kiezen. Dat kan je met recht huwelijkspolitiek noemen.

Wat een kloeke kerels waren die Van Zuylens toch!

In 1890 besluit Etienne baron  Van Zuylen van Nijevelt de zwaar vervallen ruïne De Haar om te toveren tot een kasteel dat in alle opzichten subliem was. Baron Etienne maakt van het kasteel een soort familiemuseum, als eerbetoon aan zijn adellijke voorouders. Hij was zo onder de indruk van wat zijn voorouders allemaal hadden bereikt dat hij tegen architect Cuypers zei: “wat een kloeke kerels waren die Van Zuylens toch!”. De opdracht voor de herbouw van Kasteel de Haar was een opdracht die architect Pierre Cuypers als geen ander begreep. Door zijn beeldend vermogen is het kasteel en het interieur een ‘leesbaar’ geschiedenisboek geworden die eer doet aan alle “kloeke kerels van de van Zuylens”.

Adel op De Haar

Ook hier, op De Haar, werd uitbundig gevierd, draaide het om indruk maken op familie en belangrijke invloedrijke personen en werd er groots geleefd. De familie Van Zuylen van Nijevelt was een belangrijke naam in de internationale en nationale politiek. En de baron en barones leidden een veel flamboyanter leven dan toen in Nederland de gewoonte was.

t/m 7 juli 2023

Ontdek hoe de adel op De Haar leefde, wat het betekende om van adel te zijn, welke privileges, maar ook verplichtingen bij het adeldom hoorde, toen en nu.

Voor de tentoonstelling hoeven geen aparte tickets gekocht te worden. Een ticket voor een kasteelbezoek geeft ook toegang tot de tentoonstelling. Wilt u ook weten hoe het personeel “in dienst van de adel” stond? Boek dan ook de exclusieve rondleiding “in dienst van de adel”. Deze rondleiding brengt u tot hoog in het kasteel en langs personeelsvertrekken.

Als aanvulling op de tijdelijke tentoonstelling ‘Grootsch & Meeslepend – Adel op De Haar’ kunnen kinderen spelenderwijs interactieve opdrachten uitvoeren in het kasteel en hun creativiteit naar boven halen tijdens de ontdekkingstocht “Typisch Adel!”. De kinderactiviteit is een leuke mix van creativiteit en kennis.

beleef meer