De eerste verdieping

Kamer 4

Toen barones Gabrielle deze kamer eind jaren ’50 kreeg toegewezen door haar schoonvader Egmont van Zuylen, stond ze als kersverse echtgenote van Baron Thierry wel even te kijken! Ze had zich niet gerealiseerd dat ze volgens de oude adellijke gewoonte, gescheiden van haar man zou gaan slapen in het kasteel. Toen later bleek dat het nog spookte ook in kamer 4, was ze helemaal stupéfait. Maar niet bang gelukkig!

Kamer 5

Kamer 6

Kamer 7

Deze kamer, helemaal in de zuidwesthoek van het kasteel, werd in september altijd ingenomen door Alexis von Rosenberg, Baron de Redé. Hij was de hartsvriend van barones Marie-Hélène, de oudste zus van baron Thierry. Zij verbleef altijd hiernaast in kamer 8. Het interieur van deze Maple-kamer werd in 2018 gerestaureerd. Dat was ook hard nodig want het ornamentplafond kwam langzaam maar zeker in kleine stukjes naar beneden.

Kamer 8

Deze ruime kamer in zachtroze werd in september altijd gebruikt door Marie-Hélène van Zuylen van Nijevelt, de oudste zus van Thierry. Zij was getrouwd met Guy de Rothschild en ondanks dat ze prachtpaleis Ferrières bezat bij Parijs en de keuze had uit diverse andere buitenhuizen, was ze ‘gek’ op De Haar. Begrijpelijk want haar kamer hier is ook werkelijk een genoeglijk appartementje op zich.

Kamer 9

De logées die in het begin van de 20e eeuw op De Haar kwamen, zeggen ons nu, zo’n 100 jaar later, niet zo veel meer. Maar de gasten die later kwamen, hadden zó’n sterrenstatus dat hun namen nog steeds tot de verbeelding spreken. Zo verbleven Coco Chanel en Maria Callas regelmatig op De Haar. Zij waren beiden goede vriendinnen van barones Maggie. In die tijd kon je hier ook grote heren uit politiek en cultuur tegen het lijf lopen, zoals Georges Pompidou, André Malraux en Jean Cocteau. Allemaal uit baron Egmonts adresboek.

Leukste Uitje 2024

Vindt u het kasteel ook het Leukste Uitje van Nederland?