Het souterrain

In het souterrain bevinden zich verschillende keukens en dienstruimten. Zij liggen rondom de centrale hal. Zo kan men rechtstreeks vanuit de hal in iedere ruimte komen zoals de kookkeuken, de spoelkeuken, de groentekeuken, de zuivelkeuken en de slagerij. 

De Oude Keuken

De meest oorspronkelijke ruimte van het huis is de Oude Keuken die dateert uit de 15e eeuw. Deze keuken heeft massief gemetselde bakstenen muren die ruim een meter dik zijn. Het kolenfornuis en het daarboven ontbreken van ventilatie zorgden ervoor dat de temperatuur kon oplopen tot zo’n 40 graden.

De Oude Keuken werd tot 1970 gebruikt, daarna werd een modernere keuken elders in het souterrain in gebruik genomen. Verder bevinden zich in het souterrain een wijnkelder, de eetkamer voor het personeel, de bloemenkelder, eetkamer voor de kinderen tot 14 jaar, terwijl de centrale hal als speciale expositie- en ontvangstruimte in gebruik is.

 

Spectaculair is de zeer uitgebreide ‘Batterie de Cuisine’ van De Haar, een serie pannen of casserroles in allerlei soorten en maten voor zeer gevarieerd gebruik met de naam van de familie en Haarzuylens erin geslagen. Alle voorwerpen zijn gemaakt van roodkoper en de binnenkant voor gebruik is vertind. Alleen op het Paleis op de Dam vindt men een soortgelijke serie pannen.

De Kasteelwinkel

Maak jouw dagje uit compleet met een bezoek aan onze kasteelwinkel! Hier vind je bijzondere producten voor jezelf of om aan iemand cadeau te doen. De winkel vind je in het sfeervolle souterrain van het kasteel. Sluit het kasteelbezoek af door rond te neuzen tussen de souvenirs, hebbedingen, luxe artikelen en originele cadeaus!

Het aanbod van de winkel wordt meerdere keren per jaar aangepast. Voor elk seizoen zijn er unieke producten te verkrijgen. Voor een exclusief cadeau, het perfecte souvenir of een prachtig aandenken aan Kasteel de Haar ben je hier aan het juiste adres.

 

EXCLUSIEVE LIJN

In de kasteelwinkel vind je verschillende producten van onze eigen exclusieve lijn, te herkennen aan de gouden sticker. Onder andere de honing is uniek, speciaal uit onze eigen tuin! Daarnaast zijn de speciaal voor Kasteel de Haar ontworpen zijden sjaaltjes een aanwinst. Het logo van het kasteel komt op creatieve wijze terug in het originele motief. Er zijn tal van andere unieke producten te vinden, zoals sleutelhangers, 3D-kaarten, mokken met design van het kasteel en veel meer. 

In de kasteelwinkel is ook het boek ‘Wat een Weelde, tien eeuwen Kasteel de Haar’ te koop. Dit boek geeft een unieke kijk in de tien eeuwen Kasteel de Haar. Deze uitgave bevat ruim 660 pagina’s aan kasteelgeschiedenis, weegt een kleine 4 kilo, telt 20 hoofdstukken, bevat ruim 800 afbeeldingen en bevat bijdragen van 17 auteurs.