Het souterrain

In het souterrain bevinden zich verschillende keukens en dienstruimten. Zij liggen rondom de centrale hal. Zo kan men rechtstreeks vanuit de hal in iedere ruimte komen zoals de kookkeuken, de spoelkeuken, de groentekeuken, de zuivelkeuken en de slagerij. 

De Spoelkeuken

In deze sobere ruimte werkte de afwasser, de plongeur (in Franse restaurants heet hij nog steeds zo). Ook al kwam hier alleen personeel, toch is er veel aandacht besteed aan de afwerking van de keuken. De vloer is betegeld met een vrolijk zigzagpatroon in zwarte, witte en gekleurde tegels, met een ladderpatroon langs de randen. De betegelde muren hebben een decoratieve, veelkleurige rand. Het is net als in het hele kasteel: elk deel van de ruimte is met zorg afgewerkt en versierd.

De Slagerij

De gasten van de baron werden verwend met de lekkerste vleesgerechten uit de klassieke Franse Keuken. Canard à l’orange (eend), poussin en peluche (gevuld kuiken), hertenbiefstuk etc. Alle vlees en gevogelte werd hier in de slagerij koel opgeslagen en ontbeend en gefileerd. De ruimte met de marmeren werkbanken en vleeshaken is er speciaal voor ingericht.

De Oude Keuken

In juni 1898 werd deze hypermoderne hotelkeuken geïnstalleerd door een Parijse keuken- fabrikant, Atelier Briffaut. Het constructiebedrijf G. Drouet leverde het kolossale, dubbele kolenfornuis: de naam staat er met grote letters op. De roosters in de vloer rond het fornuis dienden voor de aanvoer van lucht voor de twee kolenvuren. De rook werd ondergronds afgevoerd naar de schoorsteen tegen de noordmuur, achter de schouw waarin de spitten rond draaiden.

De 150-delige, koperen batterie de cuisine van Kasteel de Haar is uniek in Nederland: alleen in het Paleis op de Dam is een vergelijkbare uitrusting terug te vinden. De Parijse fabrikant zette niet zijn eigen naam, maar die van de eigenaar op ieder onderdeel: elke pan, braadslee, deksel en puddingvorm. Koper geleidt goed en is dus ideaal om mee te koken, maar het is wel giftig. Daarom moet de binnenkant zorgvuldig worden vertind – en regelmatig opnieuw, want de tinlaag slijt. Mede omdat dit vertinnen een probleem werd, en vanwege het enorme gewicht van de pannen is uiteindelijk, in 1984, overgestapt op roestvrijstalen pannen.

De Kasteelwinkel

Maak jouw dagje uit compleet met een bezoek aan onze kasteelwinkel! Hier vind je bijzondere producten voor jezelf of om aan iemand cadeau te doen. De winkel vind je in het sfeervolle souterrain van het kasteel. Sluit het kasteelbezoek af door rond te neuzen tussen de souvenirs, hebbedingen, luxe artikelen en originele cadeaus!

Het aanbod van de winkel wordt meerdere keren per jaar aangepast. Voor elk seizoen zijn er unieke producten te verkrijgen. Voor een exclusief cadeau, het perfecte souvenir of een prachtig aandenken aan Kasteel de Haar ben je hier aan het juiste adres.

 

EXCLUSIEVE LIJN

In de kasteelwinkel vind je verschillende producten van onze eigen exclusieve lijn, te herkennen aan de gouden sticker. Onder andere de honing is uniek, speciaal uit onze eigen tuin! Daarnaast zijn de speciaal voor Kasteel de Haar ontworpen zijden sjaaltjes een aanwinst. Het logo van het kasteel komt op creatieve wijze terug in het originele motief. Er zijn tal van andere unieke producten te vinden, zoals sleutelhangers, 3D-kaarten, mokken met design van het kasteel en veel meer. 

In de kasteelwinkel is ook het boek ‘Wat een Weelde, tien eeuwen Kasteel de Haar’ te koop. Dit boek geeft een unieke kijk in de tien eeuwen Kasteel de Haar. Deze uitgave bevat ruim 660 pagina’s aan kasteelgeschiedenis, weegt een kleine 4 kilo, telt 20 hoofdstukken, bevat ruim 800 afbeeldingen en bevat bijdragen van 17 auteurs.